Vapaavuori HS:n pormestaritentissä: Kaupungistuminen ei ole ituhippien salajuoni, vaan globaali megatrendi

Pormestariehdokkaat olivat samoilla linjoilla siitä, että Helsinkiin tarvitaan lisää asuntoja
Helsinki

Helsingin asuntorakentaminen nousi yhdeksi pääteemaksi Helsingin Sanomien pormestaritentissä. Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori sanoi, että asumisen hinta on Helsingissä korkea, koska asuntoja on liian vähän.

Hänen mielestään Helsingissä on varauduttu liian pieneen kasvuun ja tavoite rakentaa 7 000 asuntoa vuodessa on riittämätön.

– 7 000 on liian pieni. Markkinataloudessa kaikessa siitä, mistä on pulaa, hinta nousee.

Vapaavuori uskoo, että asuntojen kysyntä Helsingissä ja kaupungistuminen tulevat kiihtymään.

– Ei tämä ole mikään city-hörhöjen tai ituhippien salajuoni vaan se on globaali megatrendi, että ihmiset muuttavat kaupunkeihin.

Hän lisäsi, että rakentamisessa pitää ottaa huomioon se, ettei segregaatiota eli alueiden eriytymistä kaupungin sisällä pääse tapahtumaan.

Vihreiden Anni Sinnemäki huomautti, että Helsinki on kasvanut nopeammin kuin nopeimman kasvun skenaariot ovat osoittaneet.

– Täällä syntyy enemmän lapsia kuin ihmisiä kuolee. Samalla tämä on kaupunki, johon tullaan tavoittelemaan unelmia, opiskelemaan ja tekemään töitä.

Sinnemäki totesi kannattavansa täydennysrakentamista ja sitä, että eritaustaiset ihmiset asuisivat lähellä toisiaan. Myöskään RKP:n Eva Biaudet ei kannata uusien alueiden yhtäkkistä rakentamista.

SDP:n Tuula Haatainen piti tärkeänä sitä, ettei vuokra-asumista marginalisoitaisi esimerkiksi sillä, että kaupungin vuokra-asuntoihin otettaisiin vuokrakatot. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki oli samoilla linjoilla.

– Sen (vuokra-asumisen) pitäisi pysyä monimuotoisena.

Keskustan Laura Kolbelta kysyttiin, miksi hän kannattaa maksutonta ehkäisyä, kun puolueen puheenjohtaja pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut, ettei kannata sitä.

Kolbe kuittasi kysymyksen sanomalla, ettei puheenjohtaja Sipilä taida olla Helsingissä kuntavaaliehdokkaana.

Tentissä olivat läsnä myös Mika Ebeling (kd.) sekä Yrjö Hakanen (komm.) Perussuomalaisten pormestariehdokas Mika Raatikainen ei osallistunut tenttiin, sillä hän on kokousmatkalla.

Tentissä keskusteltiin asumisen lisäksi myös pormestarimallista, ehdokkaiden johtajakokemuksesta sekä puolueiden ja ehdokkaiden mielipidemittausmenestyksestä. Pinnalla olivat myös muun muassa koulujen korjausrakentaminen, varhaiskasvatus ja Helsingin talous.

Pormestari valitaan Helsingissä ensimmäistä kertaa, kun Helsinki siirtyy niin sanottuun pormestarimalliin. Pormestaria ei valita kuntavaaleissa, vaan hänet ja neljä apulaispormestaria valitsee kaupunginvaltuusto kesäkuussa. Tehtäviin voidaan valita valtuutettu tai varavaltuutettu.

On todennäköistä, että pormestariksi äänestetään Helsingissä suurimman puolueen ehdokas. Ainakin Vapaavuori (kok.), Sinnemäki (virh.) ja Haatainen (sdp.) ovat kertoneet kannattavansa tätä menettelyä.

Pormestari toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja hänen kautensa kestää neljä vuotta.