Vanhemmuutta ei tueta tarpeeksi, sanoo Saarikko MT:ssa – "Jos apu tarkoittaa lastensuojelua, siitä on puuttunut monta porrasta välistä"
Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko nostaisi vanhemmuuden ja parisuhteen osaksi perhepolitiikan keskustelua.
Saarikon mielestä vanhemmuudesta pitäisi puhua nykyistä enemmän.
– Se on oman kokemuksenikin nojalla elämän vaativin ja hienoin tehtävä. Vanhemmuuden tukea ei ole tarpeeksi, Saarikko sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.
Saarikon mielestä suomalaiset perheet yrittävät selvitä liian pitkään yksin. Kaikilla ei ole lähellä sukua tai ystäviä, ja avun pyytämisessä on liian helposti häpeän leima.
– Matalan kynnyksen apua on myös ollut liian vähän tarjolla. Jos apu tarkoittaa lastensuojelua, siitä on puuttunut monta porrasta välistä, Saarikko pohtii.
Monilla paikkakunnilla Suomessa on jo perhekeskuksia ja kuntia, joissa lastensuojelu ja perheneuvonta tekevät yhdessä töitä. Saarikon mukaan apua pitäisi olla tarjolla myös esimerkiksi teinien vanhemmille.
Myös parisuhteesta pitäisi puhua osana perhepolitiikkaa, Saarikko jatkaa.
Parisuhde mielletään Saarikon mielestä liikaa yksityisenä vyöhykkeenä, mutta esimerkiksi eroneuvonnalle pitäisi olla Suomessa nykyistä luontevammat kanavat.
– Helposti puhutaan lapsilisän korotuksista ja pidetään sitä perhepolitiikkana. Perheet kaipaavat myös palveluita, ei vain etuuksia.
Perheiden pahoinvointi ja parisuhteiden ongelmat näkyvät erotilastoissa.
Kun Saarikko oli nelivuotias, hänen omat vanhempansa erosivat. Saarikko itse on kertonut avoimesti omasta taustastaan.
– En itse muista siitä ajasta mitään. Minulla oli rakastavia vanhempia ympärilläni ja ehkä siksi olen ollut onnekas avioerolapsi. Aikuiset osasivat hoitaa asiat, Saarikko kuvaa haastattelussa.
Pienellä paikkakunnalla avioero aiheutti kuitenkin joskus hankalia tilanteita, sillä tyttärellä oli eri sukunimi kuin äidillä.
– Vaikka moni asia on muuttunut, edelleen avioeroperheiden tilanteessa on kehittämisen varaan. Minulle on erityisen tärkeää, ettei kukaan avioeron kokenut lapsi joudu selittelemään taustaansa ja leimaudu sen takia. Minä en ole arvottamassa, mikä on oikea perhetyyppi, Saarikko painottaa.