Valtaosa Euroopan maista päättänyt kotiuttaa al-Holin naisia ja lapsia

Al-Hol

Suomessa vierastaistelijoiden ja äärijärjestö Isisin riveihin lähteneiden naisten osalta tilanne on yhä sama kuin ennen koronapandemiaa. Suomi linjasi joulukuussa 2019 virallisesti, että al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia kotiutetaan.

Koska niin kansainvälisen oikeuden kuin Suomen lastensuojelulain kannalta äitien ja lapsien erottaminen toisistaan olisi käytännössä mahdotonta, tämä tarkoitti, että leiriltä ryhdyttiin noutamaan myös naisia, jotka ovat lähteneet mukaan äärijärjestö Isisin riveihin. Tämä herätti keskustelua heihin liittyvistä turvallisuusuhkista.

Nyt leiriltä on kotiutettu kaksi kolmasosaa siellä olleista suomalaisista. Palautukset ovat kuitenkin hidastuneet koronan vuoksi.

EU-komission sisäasioiden osastolla radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyn yksikössä työskentelevä Tarja Mankkinen ei kommentoi yksittäisiin palautettuihin liittyviä mahdollisia turvallisuusuhkia tai heihin kohdistettuja viranomaistoimenpiteitä. Yleisellä tasolla hän kommentoi, että naisia ja lapsia on pyritty kotiuttamaan ja edistämään heidän asettumistaan.

Monet muutkin Euroopan maat ovat nyt päätyneet hakemaan lapsia ja naisia al-Holista, vaikka eivät olisi tehneet asiasta virallista linjausta, Mankkinen sanoo.

– Nyt näyttää siltä, että valtaosa maista on päätynyt siihen, että näitä ihmisiä ei voida loputtomiin pitää leirillä, vaan on pakko tehdä jotain. Etenkin huoli lapsista on suuri, Mankkinen sanoo.

Esimerkiksi Tanska oli aluksi sitä mieltä, että yhtäkään ihmistä ei auteta leiriltä pois. Nyt maa on muuttanut kantaansa ja valmistelee palautuksia.

– Tanska oli myös yhteydessä Suomeen ja pyysi meidän kokemuksiamme asiasta.

Al-Holin leiriä ylläpitävät kurdijoukot ovat vanginneet myös useita äärijärjestö Isisiin kuuluneita miespuolisia taistelijoita.

Heidän kohdallaan avoimia kysymyksiä ovat muun muassa, missä mahdolliset oikeudenkäynnit käydään ja miten vankiloissa olevat ylipäätään saadaan oikeuden eteen.

Muualla Euroopassa joitain tutkintoja on käynnissä ja tuomioita on annettu myös naisille. Esimerkiksi Ruotsi tuomitsi viime vuonna vankeuteen myös äärijärjestö Isisin riveihin lähteneen naisen, koska tämä oli vienyt lapsensa epäinhimillisiin oloihin Pohjois-Syyriaan.