Vaatimusten kirjo harmitti Pekkarista Navalnyin myrkytystä koskevassa EU:n lausumassa – päätyi äänestämään tyhjää

Keskustan toinen europarlamentaarikko Elsi Katainen äänesti päätöslauselman puolesta, koska hän piti sen tärkeimpänä viestinä myrkyttämisen tuomitsemista ja vaatimusta riippumattomasta tutkinnasta
EU

Keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen äänesti tyhjää, kun EU-parlamentti päätti torstaina Venäjän tilannetta ja venäläisen oppositio­johtajan Aleksei Navalnyin myrkytystä koskevasta päätöslauselmasta.

Mepeistä 532 äänesti murhayrityksen tuomitsevan päätöslauselman puolesta, 84 vastaan ja 72 tyhjää.

Pekkarinen kertoo Suomenmaalle pitävänsä valitettavana sitä, että lausumassa oli mukana myös pitkä lista erilaisia Venäjää koskevia vaatimuksia ja näkemyksiä, ”reagoinnin kaikenkarvaista kirjoa”.

Lausuman sisällöstä neuvottelivat EU-parlamentin poliittisten ryhmien johtajat, ja heillä oli siihen erilaisia tarpeita, meppi toteaa.

– Jos olisi pelkästään tuomittu myrkytys ja todettu, että pakotteita on laajennettava, olisin ilman muuta ollut valmis äänestämään sen puolesta.

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen päätyi toiseen ratkaisuun. Hän äänesti päätöslauselman puolesta.

– Navalnyin myrkyttämisen tuomitseminen ja vaatimus riippumattomasta tutkimuksesta oli päätöslauselman tärkein viesti, hän näkee.

– Nämä tekstit ovat aina kompromisseja, enkä tässäkään tapauksessa kannattanut päätöslauselman joka ikistä kohtaa, Katainen täsmentää.

Pekkarinen kertoo, että häntä hiersi etenkin kolme kohtaa EU-parlamentin vaatimuksissa: Venäjän eristäminen entistä enemmän kansainvälisen yhteisön piiristä, Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyön lopettaminen ja venäläisen yliopiston perustaminen EU-maahan maanpaossa oleville venäläisille.

Pekkarinen muistuttaa, että eri puolilla maailmaa on maita – kuten Kiina ja Turkki – joissa tapahtuu vainoa ja murhia.

– Emme ole niitä tuominneet ja sanoneet, että eristämme teidät kansainvälisen yhteisön piiristä. EU-maahan perustettava yliopisto venäläisille toisinajattelijoille on puolestaan vähintäänkin kyseenalainen, hän näkee.

Pekkarinen myös kysyy, mikä olisi seuraava askel suhteessa Venäjään.

– Pitäisikö myös Suomen ja Venäjän kaikenlainen taloudellinen yhteistyö lopettaa?

Tyhjää äänestivät Pekkarisen lisäksi SDP:n mepit Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri.

Kumpula-Natri kertoi Twitterissä, että hänen mielestään julkilausuma on etukenossa, koska myrkytyksestä pitäisi ensin tehdä riippumaton tutkinta.

– Olen tästä vähän eri mieltä. Minusta näyttö on täysin selvä siitä, että myrkytys on tapahtunut, Pekkarinen sanoo.

– Venäjä on myrkyttänyt Navalnyin ja se pitää tuomita, siitä ei ole kahta puhetta. Pidän selvänä myöskin sitä, että pakotteita jossain muodossa laajennetaan. Pidän sitä täysin ymmärrettävänä ja hyväksyttävänä.

Pekkarinen muistuttaa, että hyväksytty julkilausuma ilmaisee nyt EU-parlamentin tahtotilan, mutta näistä asioista linjaavat valtioiden päämiehet Eurooppa-neuvostossa.