Vaasaan suunnitellaan suurta investointia akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi – Lintilä hehkuttaa "mittaluokaltaan poikkeukselliseksi"

Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024
Akkuala

Brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan, kertoo Vaasan kaupunki.

Suunnitellun tehdasinvestoinnin arvoa ei kerrota kaupungin tiedotteessa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kuvailee suunniteltavaa investointia ”mittaluokaltaan poikkeukselliseksi”. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Valtionyhtiö Suomen Malmijalostus kertoo suunnittelevansa investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen. Työ linkittyy Johnson Mattheyn kaavailemaan tehdasinvestointiin.

Vaasan kaupunki kertoo allekirjoittaneensa yhteisen aiesopimuksen Johnson Mattheyn kanssa. Seuraavan vaiheen sopimuksen yksityiskohdat on tarkoitus viimeistellä vuoden loppuun mennessä. Tehtaalle on varattu noin 50 hehtaarin tontti Vaasassa.

–  Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että tehdas sijoittuu Vaasaan – seudulle, jonka tavoitteena on luoda ekosysteemi kestäville teknologioille. Vaasassa on suotuisa akkumateriaalien ekosysteemi, saatavilla luotettavasti uusiutuvaa energiaa ja kestäviä raaka-aineita. Vaasa sijaitsee myös lähellä eurooppalaisia autoteollisuuden OEM- ja kennovalmistajia, sanoo Johnson Mattheyn toimitusjohtaja Robert MacLeod tiedotteessa.

Lintilän mukaan brittiyhtiön päätös osoittaa, että Suomi voi tarjota houkuttelevan ympäristön uusille investoinneille ja olemassa olevien toimintojen laajentamiselle.

Valtion tämän vuoden talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostukselle akkumateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.

–  Pääomittamisen tarkoituksena oli nimenomaisesti hakea yhteistyökumppaneita tulevia investointeja varten. Tämäkin investointiuutinen tukee ajatusta siitä, että päätös oli oikea, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.) tiedotteessa.