Uutissuomalainen: Puoluesihteerit korostavat sotea ja uskovat aluevaalikampanjoiden jäävän lyhyiksi

Keskustan Pirkkalainen toivoo, että puolueet ja ehdokkaat kertovat avoimesti kantansa alueiden palveluverkoista
Aluevaalit

Uutissuomalaisen haastattelemat eduskuntapuolueiden puoluesihteerit näkevät, että tulevan tammikuun aluevaaleissa keskitytään sosiaali- ja terveyspalveluista keskustelemiseen.

Keskustan Riikka Pirkkalainen toivoo, että puolueet ja ehdokkaat kertovat avoimesti kantansa palveluverkoista.

– Puhutaan muita kampanjoita tiukemmin niistä asioista, joista vaaleissa valittavat päättäjät myös aikanaan päättävät.

Vaikka kyse on aivan uusista vaaleista, puoluesihteerien joukossa on luottoa siihen, että äänestäjät kiinnostuvat vaaleista.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut kiinnostavat suomalaisia tutkimusten mukaan erittäin paljon, ja nyt niiden järjestämisestä pääsee päättämään, SDP:n Antton Rönnholm katsoo.

Perussuomalaisten Simo Grönroos on toista mieltä.

– Alueiden tehtävät ja valta ovat muita hallinnon tasoja kapea-alaisempia, joten puolueilla voi olla kuntavaaleja ja eduskuntavaaleja vaikeampi löytää kysymyksiä, joissa ne eroavat toisistaan ja saisivat äänestäjät kiinnostumaan vaaleista.

Kampanjointi tulee painottumaan alkuvuoteen. Ehdokasnumerot selviävät juuri joulun alla.

– Tämä aikataulu lyhentää kampanjoiden kestoa ja siirtää painopistettä lähemmäs ennakkoäänestyksen alkua tammikuulle, keskustan Pirkkalainen toteaa.

– Varmasti keskustellaan aluevaltuustojen tehtävistä ja palveluiden sisällöstä. Arvelen, että kampanjointi on jotakin maakuntien eduskuntavaalikampanjoiden ja suurten kaupunkien kuntavaalikampanjoiden välistä, kokoomuksen Kristiina Kokko sanoo.

Vasemmistoliiton Mikko Koikkalainen korostaa aluevaalien uutukaisuutta.

– Poliittiset teemat keskittyvät kapea-alaisemmin eli sote-kysymyksiin. Vaalipiirit ovat isoja ja ehdokkaita tarvitaan paljon enemmän kuin eduskuntavaaleissa. Tämä vaikuttaa kampanjointiin ja on haasteellista ottaa mallia mistään aikaisemmista vaaleista.