Uutissuomalainen: Ministeri Vehviläinen ottaisi alueellistamiskehityksen kääntämisessä mallia naapurimaista – "On erikoista, että Suomen poliittiset päättäjät ovat luopuneet omasta vallastaan"

Alueellistaminen

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) haluaa kääntää valtion työpaikkojen alueellistamiskehityksen suuntaa pääkaupunkiseudulta poispäin.

Vehviläisen mielestä Suomessa katsotaan nykyistä keskittämiskehitystä sormien läpi ja sanotaan sen olevan yleinen maailmanlaajuinen trendi.

– Minä katson, että tämä ei ole yleinen trendi. Nyt riittää keskittäminen. Se on minun viestini, ministeri toteaa Uutissuomalaisen haastattelussa.

Vehviläinen hakee tukea omalle näkemykselleen lähimmistä naapurimaista, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta.

– Siellä ajatuksena on se, että että valtion työpaikkoja pitää jatkossa alueellistaa aktiivisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Vehviläinen nimitti kesäkuussa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reinan ja valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikosen selvittämään alueellistamispolitiikan uudistamista.

Ministeri odottaa tammikuun lopussa valmistuvan selvitystyön antavan konkreettisia eväitä kevään vaalikeskusteluun ja myös seuraavan hallitusohjelman laadintaan.

– Jos hallitusohjelmaan ei ole kirjattu periaatteellista kannaottoa alueellistamisesta, trendiä ei saada käännettyä, Vehviläinen arvelee.

Yhtenä syynä nykyiseen kehitykseen Vehviläinen näkee päätösvallan hajanaisuuden ja sekavuuden.

– Minäkin joudun tekemään paljon töitä tietääkseni, mikä on se säädös, jossa kunkin yksikön toimipaikasta päätetään.

Ministeri ei ymmärrä myöskään päätösvallan valuttamista vuosi vuodelta koko ajan alaspäin.

– Tämä on erikoista, että poliittiset päättäjät ovat luopuneet omasta vallastaan. Sen sijaan vastuun kantavat kansanedustajat ja ministerit. Heiltä perätään vastauksia jokaisen toimipaikan lakkauttamisesta ja yksikön sijoittamisesta.

Alueellistaminen toimi Vehviläisen mukaan kohtalaisen hyvin noin kymmenen vuotta sen jälkeen kun alueellistamislaki tuli voimaan 2002.

Periaatteet tulisikin hänen mielestään arvioida kokonaan uudelleen.

– Koskaan aiemmin ei ole ollut näin hyviä uuden teknologian suomia mahdollisuuksia tehdä töitä muuallakin kuin Helsingin virastoissa.