Uutissuomalainen: Ammattikorkeakouluille tulossa yhteinen pääsykoe

Ammattikorkeakoulut

Ammattikorkeakouluihin suunnitellaan yhteistä, digitaalista pääsykoetta, kertoo Uutissuomalainen. Sen mukaan valtakunnallinen koe on tarkoitus saada käyttöön kevään 2019 valinnoissa.

Kokeen tulisi ottaa huomioon eri koulutusalojen tarpeet. Jos yhteiseen kokeeseen päädytään, siihen tulisi luultavasti joillekin aloille omat kysymysosiot, jotka näkyisivät vain näiden alojen hakijoille.

Suunnitelman mukaan yhteinen koe korvaisi soveltuvuuskokeet. Kukin ammattikorkeakoulu voisi kuitenkin päättää itse, järjestääkö se erillisen soveltuvuuskokeen.

Uuden kokeen myötä hakijoille saattaa tulla myös mahdollisuus päättää, missä kokeen suorittaa.

Yhteinen pääsykoe toisi luultavasti säästöjä ammattikorkeakouluille.

Opiskelijajärjestöjen edustajat arvioivat Uutissuomalaiselle, että uudistus helpottaa hakemista.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen kuvaa monimutkaiseksi ja ”aivan kuin tilkkutäkiksi”. Valintakoeuudistus olisi tähän merkittävä muutos.

– On pelkästään loogista, että samalla kokeella pystyy hakemaan eri yksiköihin samalla alalla. On mielenkiintoista nähdä, miten hanke jatkossa toteutuu, hän kommentoi.

Myös Suomen ammattiin opiskelevien liitto – Sakki ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal näkee, että pääsykoejärjestelmän on oltava yksinkertainen ja yhtenäinen.