Uutisanalyysi: Alde on yhä enemmän keskustan linjoilla – Bernerin valinta eurovaaliohjelman ohjaustyöryhmään mahdollistaa rohkeat avaukset
Viime viikonloppuna Amsterdamissa pidetty Euroopan liberaalidemokraattien (ALDE Party) kongressi osoitti, että keskustan europuolue voi hyvin.
Kongressin osanottajamäärä oli ennätyksellinen, rekisteröityneitä oli yli 1 500. Henkilöjäsenten määrä on kasvanut merkittävästi ja ylittää jo 3 000 jäsentä. Niin moni haluaa olla suoraan Alde-puolueen jäsen.
Amsterdamissakin heistä oli paikalla noin 300. Myös Alden verkostot kasvavat ja vahvistuvat. Aldella on naisverkosto EWA ja liberaalien pormestarien verkosto, unohtamatta nuorisojärjestö LYMEC:n toimintaa.
Keskusta on aktiivinen osallistuja näissä kaikissa.
Keskusta osallistui Amsterdamin kongressiin ennätyssuurella delegaatiolla. Paikalla 18 keskustalaista kokousosallistujaa. Edustusta kasvattivat maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän lauantainen vierailu sekä Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan, keskustan puoluevaltuustoa johtavan Antti Kivelän osallistuminen liberaalien pormestarien tapaamiseen. Keskustan delegaatiota johdattivat kansanedustajat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen.
Joulukuun alussa Alden rooli ja vaikutusvalta myös Eurooppa-neuvostossa kasvoi merkittävästi, kun Tsekkien pääministeriksi nousi Andrej Babis. Tämän myötä Alden jäsenpuolueisiin kuuluvia pääministereitä on kahdeksan. Se tekee Aldesta Eurooppa-neuvoston toiseksi suurimman ryhmittymän.
Kääntöpuolella ja haasteena on Brexit. Toteutuessaan sen vaikutukset kantautuvat myös Alden toimintaan.
Aiemmilla kausilla brittien Alden jäsenpuolue, Liberal Democrats, on ollut merkittävässä roolissa europarlamentissa ja edellisellä kaudella heillä oli peräti 12 europarlamenttiedustajaa. Nyt edustajia on vain yksi.
Brittien vahva edustus koki kolauksen myös silloin, kun heidän varapuheenjohtajaehdokkaansa Ros Scott tippui pois Alden johdosta. Liberal Democraatit on ollut maan vahvin ja äänekkäin Brexitin vastustaja, he tarvitsevat tukea ja kannustusta taisteluunsa myös jatkossa.
Brexitin suorimmat vaikutukset näkyvät eurobudjetin pienemisessä.
Brexit-neuvottelujen ohella valmistaudutaan myös tuleviin rahoituskehyksiin. Käynnissä oleva EU:n rahoituskehys on voimassa vuoden 2020 loppuun asti, ja Brexitillä on vaikutukset juuri tämän jälkeen alkavaan kehykseen.
Suomen kannalta vaikutuksia erityisesti Euroopan unionin maataloustukijärjestelmään seurataan tarkkaan. Vaikutukset voivat olla ikäviä, jos asiaan ei vaikuteta riittävän ajoissa.
Kääntöpuolella ja haasteena on Brexit.
Amsterdamin kongressissa käytiinkin avointa keskustelua maatalouspolitiikan tulevaisuudesta.
Keskusteluun osallistui myös ministeri Leppä. Hän piti kongressissa lauantaina alustuspuheenvuoron eurooppalaisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta.
– CAP:n riittävä rahoitus on turvattava myös tulevaisuudessa. Vain siten on mahdollista saavuttaa sille asetetut tavoitteet, Leppä sanoi.
– Lisäksi Euroopan unionin on pidettävä kiinni pitkäaikaisesta tavoitteestaan, että maataloutta voidaan harjoittaa kaikissa jäsenmaissa. Ruokamarkkinoiden toimivuutta on parannettava, vapaaehtoiset keinot eivät riitä. Läpinäkyvyyden lisäämiseksi tulee pakollisia alkuperämerkintöjä laajentaa koko Euroopan alueella, ministeri totesi.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin valinta Alden eurovaaliohjelman ohjaustyöryhmään on mahdollisuus nostaa Suomelle tärkeitä asioita ohjelmatyössä, rohkeita avauksia unohtamatta.
Puheenjohtajaksi nimetty Viron Taavi Roivas on kunnianhimoisen tehtävän edessä; miten valmistella ohjelma, joka katsoo rohkeasti tulevaisuuteen, mutta samalla huomioi koko Alden ja kaikki sen jäsenpuolueet.
Amsterdamin kongressi kuitenkin osoitti vahvasti, että Alde on yhä enemmän Suomen Keskustan linjoilla.
Ohjelmatyön ja kärkiehdokkaan nimeämisen lisäksi kiinnostavaa on Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ratkaisujen seuraaminen.
Macronin Tasavalta liikkeellä -puolue on selkeästi aldelainen puolue, ja Macronin ajatukset tulevista eurovaaleista olivat monen huulilla kongressin keskusteluissa.
Esiin on noussut mahdollisuus, että Macron tavoittelee oman europuolueen perustamista tuleviin eurovaaleihin. Sen toteutuminen on kuitenkin epävarmaa, ja puolueen mahdollinen kannatus olisi yhden miehen varassa.