Uusi keskustaryhmyri ei aio matkia Kurvisen räväkkää saliretoriikkaa – Juha Pylväs luottaa rauhalliseen ja rakentavaan tyyliin

Keskustan eduskuntaryhmä

Keskustan eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Juha Pylväs saapuu haastateltavaksi Eduskuntatalon Valtiosaliin suoraan ryhmäkokouksesta.

Viimeisen vuorokauden aikana tapahtumat etenivät vauhdilla, kun Pylvään edeltäjä Antti Kurvinen valittiin ja nimitettiin tiede- ja kulttuuriministeriksi.

– Harkinta-aikaahan oli käytännössä se eilinen iltapäivä, ei se sen pidempää vaatinut. Eilen illalla sitten niihin kyselyihin sanoin, että kyllä minä voin lähteä tavoittelemaan tätä paikkaa, uunituore keskustaryhmyri kertoo Suomenmaalle.

Kurvinen oli ryhmänjohtajana hyvin näkyvä ja kuuluva, suorastaan räväkkä. Pylväs taas ei ole tähän saakka kuusi vuotta kestäneellä kansanedustajan urallaan taas itsestään juuri meteliä pitänyt.

Pylväs arvioi, että esiintymisten tyyli keskustan ryhmän johdossa on jatkossa toinen.

– Kyllä se muuttuu. Minä olen persoonana enempi sellainen rauhallinen ja rakentavampi ja tuon rakentavaa kritiikkiä. Otan asioihin kantaa, mutta sellainen räyhäkkyys varmaan puuttuu, hän pohtii.

Pylvään mukaan ryhmyrin asemaan kuuluu luontaisesti olla salissa enemmän näkyvillä ja osallistua enemmän keskusteluihin.

– Tietenkin se rooli muuttuu ja tulee näkyvyyttä lisää. Se kuuluu vähän tähän tehtävään, että pitää olla salissakin enemmän aktiivinen. Kun rivikansanedustajana olen vähemmän puhunut, enemmän tehnyt, niin se on näkynyt siinä minun julkisessa kuvassani.

Pylväs valittelee sitä, että eduskunnan keskustelukulttuuri on mennyt viime kauteenkin nähden huonompaan suuntaan. Keskustelun taso ja tyyli on mennyt kovemmaksi.

– Ja kyllä minä sen allekirjoitan, että se ei ole hirvittävän rakentavahenkinen. Siellä pyritään hakemaan ääripäitä ja tahallaan ymmärtämään väärin ja kriisiyttämään kaikkia asioita. Ja jopa mennä vähän henkilökohtaiselle tasolle. Kyllä se vähän huonompaan suuntaan on mennyt, hän myöntää.

Pylväs painottaa, että eduskunnassa hoidetaan edelleen suomalaisten asioita. Keskustelut pitäisi pitää asiatasolla ja hakea ratkaisuja yhdessä.

– Kumminkin täällä yhdessä rakennetaan tätä meidän yhteistä maata.

Ryhmänjohtajana Pylväs aikoo edellyttää tiukkaa ryhmäkuria.

–Kyllä minä sääntöjä noudatan. Säännöt on tehty noudatettavaksi, ne on yhdessä sovittu.

Jos poikkeuksia ruvetaan tekemään, niitä joutuu Pylvään mukaan antamaan pian kaikille.

– Siinä mielessä minä olen kohtuutiukka pitämään niistä säännöistä kiinni.

Pylväs ei vielä osaa arvioida, mihin hän keskustaryhmän vetämisessä aikoo kiinnittää erityistä huomiota.

– En isompaa yksittäistä asiaa ole vielä poiminut.

Pylväs arvioi kuitenkin pyrkivänsä hyödyntämään kokeneen ja osaavan eduskuntaryhmän osaamista entistä paremmin.

– Sieltä se varmaan löytyy, mihin ensimmäisenä otetaan kiinni.

Uusi keskustaryhmyri arvioi ryhtyvänsä myös jakamaan vastuuta jollakin tavalla. Ylivieskalaisella kone- ja maatalousyrittäjällä on siitä kokemusta muutenkin.

– Minä olen siviilielämässäkin työnantajan roolissa ollut, kyllä minä uskallaan sitä vastuuta ja valtaa antaa muillekin, ettei kaikkia töitä itselle kerry.

Hallituspuolueen ryhmänjohtajan tehtäviin kuulu olennaisena osana myös yhteistyö toisten hallitusryhmien kollegoiden kanssa. Erityisen tärkeä yhteistyökumppani on vastedes pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Kyllä minä kollegat jollakin tavalla tunnen. Antin kanssakin on tuossa jo sen verran paljon kuppilassakin ajatuksia vaihdettu, että tuttu mies, Pylväs kertoo.