USA:n yritysjohtajat synkissä tunnelmissa – Trumpin tullien seuraukset "apokalyptiset"
Uutistoimisto AP:n haastattelemat amerikkalaiset yritysjohtajat ovat synkissä tunnelmissa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aloitettua tullipäätöksillään maailmanlaajuisen kauppasodan.
Perheyritys Learning Resourcesin toimitusjohtaja Rick Woldenberg sanoo AP:lle varautuneensa 40 prosentin tullimaksuihin siinä vaiheessa, kun Trump julisti kiinalaistuotteille 20 prosentin tullit. Yrityksen tuotanto on ollut täysin riippuvainen Kiinasta jo neljän vuosikymmenen ajan.
Woldenbergin arvio pahimmasta mahdollisesta skenaariosta ei kuitenkaan vastannut läheskään todellisuutta, johon Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen tullinokittelu on johtanut.
Tällä hetkellä Yhdysvallat on asettanut kiinalaistuotteille 145 prosentin tullit, ja Kiina on vastannut 125 prosentin tulleilla amerikkalaistuotteille. Woldenbergin mukaan hänen johtamansa yrityksen tullikustannukset nousevat viimevuotisesta 2,3 miljoonasta tänä vuonna 100,2 miljoonaan.
− Luojan tähden, en liioittele, kun sanon, että tämä tuntuu maailmanlopulta, hän sanoo uutistoimisto AP:lle.
Kauppasodan seurauksena halpojen kuluttajamarkkinoiden aika Yhdysvalloissa on ohi. Viimeisten 40 vuoden ajan, ja erityisesti Kiinan liityttyä Maailman kauppajärjestöön vuonna 2001, valtaosa amerikkalaisten kulutuksesta on perustunut kiinalaisten tehtaiden halpatuotantoon.
Macquarie-investointipankin mukaan Kiina tuottaa 97 prosenttia Yhdysvalloissa myytävistä vauvanvaunuista, 96 prosenttia tekokukista ja sateenvarjoista, 95 prosenttia ilotulitteista ja 93 prosenttia lasten värityskirjoista. Kiinalaistuotteet hallitsevat niin USA:n joulukoriste- kuin älypuhelinmarkkinoita.
Lisäksi amerikkalaiset yritykset ovat rakentaneet tuotantoketjuja, jotka ovat riippuvaisia tuhansista kiinalaistehtaista. Nyt Trump vaatii yrityksiä palauttamaan tuotantoa Yhdysvaltoihin.
− Seuraukset tämän mittaluokan tulleista voivat olla apokalyptisia monella tasolla, sanoo Yhdysvaltojen vähittäiskauppasäätiön yhteiskuntasuhteiden varapuheenjohtaja David French AP:lle.
Yalen yliopiston arvion mukaan Trumpin ilmoittamat tullit pienentävät Yhdysvaltain talouskasvua 1,1 prosenttiyksiköllä tämän vuoden aikana. Kauppasota näkyy myös amerikkalaiskuluttajien kukkarossa.
− Inflaatio kasvaa Yhdysvalloissa, ja myös kuluttajat ymmärtävät tämän, sanoo Yalen yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Kiina-keskuksen johtaja Stephen Roach, joka on toiminut aiemmin investointipankki Morgan Stanleyn Aasian-osaston johtajana.
Syynä turbulenssiin eivät ole ainoastaan Trumpin julistamat tullit, vaan myös päätösten jatkuva poukkoilevuus.
− Epävarmuutta on niin paljon, eikä yksikään yritys voi toimia epävarmuuden oloissa, sanoo L.O.L.- ja Bratz-nukkeja valmistavan MGA Entertainment -yrityksen perustaja Isaac Larian.
Vaikka Trump on perääntynyt koko maailmaa koskevista korkeista tuontitulleista 90 päivän ajaksi, hänen aiemmin ilmoittamansa 10 prosentin tullit ovat edelleen voimassa, samoin kuin kiinalaisia tuotteita koskevat 145 prosentin tullit.
Perjantaina Trumpin hallinto ilmoitti vapauttavansa muun muassa älypuhelimet ja tietokoneet tuontitulleista. Tullihöllennysten odotettiin vähentävän tulleista amerikkalaisille kuluttajille aiheutuvia lisäkustannuksia.
Sunnuntaina Trump kuitenkin lisäsi tullipolitiikkansa aiheuttamaa hämmennystä vihjaamalla, että elektronisia laitteita koskevat tullihöllennykset voivat jäädä lyhytikäisiksi hallinnon suunnitellessa uusia tullimaksuja muun muassa puolijohteille.