USA:n kongressille ilmoitus hävittäjien ja aseiden mahdollisesta myynnistä Suomelle
Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen DSCA-virasto on tehnyt kongressille lakisääteisen ilmoituksen hävittäjien ja niiden aseistuksen mahdollisesta myynnistä Suomelle, kertoo Suomen puolustusministeriö.
Ilmoitus koskee molempia amerikkalaisia hävittäjäehdokkaita, Boeingin Super Hornetia sekä Lockheed Martinin F-35A:ta.
Ilmoitus ei merkitse Suomen hankintapäätöstä, jonka valtioneuvosto tekee vasta noin vuoden kuluttua.
– Tarjouskilpailussa on mukana viisi tarjoajaa, ja kilpailu on vielä pahasti kesken. Yhdenkään tarjoajan kokonaisuus ei ole vielä valmis, ja lopulliset yksityiskohdat tulevat selviämään aikanaan lopullisten tarjousten myötä, kirjoittaa strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen blogissaan.
Ilmoituksessa olevat koneiden ja aseiden määrät eivät myöskään ole samoja kuin lopullisesti hankittavat, jos valinta osuisi jompaankumpaan yhdysvaltalaiseen tarjoajaan.
Suomen puolustusministeriön mukaan määrät hyväksytetään Yhdysvalloissa yleensä suurempina kuin mahdollinen ostajamaa on omassa pyynnössään esittänyt.
– Suomen puolustushallinto ei ota kantaa DSCA:n julkaiseman luettelon sisältöön nimikkeiden, määrien eikä hintatietojen osalta, Puranen kirjoittaa.
Purasen mukaan DSCA:n julkaisema luettelo listaa ne tuotteet ja määrät, joita Yhdysvaltojen hallinto on varautunut myymään tässä vaiheessa hankintaprosessia.
Ensimmäisen ilmoituksen mukaan Suomelle voitaisiin myydä enintään 64 kappaletta F-35A-hävittäjiä sekä niihin liittyviä aseita ja tarvikkeita arviolta yhteensä 12,5 miljardin dollarin (10,6 miljardin euron) arvosta.
Toisen ilmoituksen hinta-arvio on puolestaan 14,7 miljardia dollaria (12,4 miljardia euroa), mikä sisältää aseiden ja tarvikkeiden lisäksi enintään 50 yksipaikkaista ja kahdeksan kaksipaikkaista Super Hornetia. Näiden lisäksi ilmoituksessa on 14 elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Super Hornetin EA-18G Growler -konetta.
Suomen hallituksen asettama hintakatto uusien hävittäjien hankinnalle aseineen ja tarvikkeineen on 10 miljardia euroa.
Ilmoitukset kongressille johtuvat Yhdysvaltain lainsäädännöstä, jonka mukaan osa puolustustarvikkeista voidaan myydä vain Foreign Military Sales (FMS) -menettelyn kautta.
Käytännössä se merkitsee sitä, että asevalmistaja myy tuotteen ensin Yhdysvaltain liittohallitukselle ja se taas edelleen ostajamaalle.
Muina ehdokkaina Ilmavoimien Hornetien seuraajiksi ovat ruotsalaisen Saabin Gripen E, ranskalaisen Dassault’n Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.