Ursula von der Leyenin komissio sai hyväksynnän Euroopan parlamentilta – Jutta Urpilainen aloittaa komissaarina

Euroopan unioni

Saksalaisen Ursula von der Leyenin komissio on saanut hyväksynnän Euroopan parlamentilta. Parlamentti antoi uudelle komissiolle tuen äänin 461 puolesta, 157 vastaan ja 89 tyhjää.

Valta vaihtuu heti kuun vaihteessa eli uusi komissio aloittaa työnsä joulukuun alusta. Samalla Jutta Urpilainen (sd.) aloittaa kansainvälisten kumppanuuksien eli kehitysyhteistyöstä vastaavana komissaarina.

Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka, sukupuolten tasa-arvo, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja vahvempi ulkopolitiikka nousevat lähivuosina EU:n agendalle.

Von der Leyenin mukaan maailma tarvitsee eurooppalaista johtajuutta enemmän kuin koskaan. Hänen mukaansa EU:n pitää olla tekemässä maailmasta vastuullisempaa ja puolustaa yhteistyöhön perustuvaa maailmanjärjestystä.

Parlamentissa puhunut von der Leyen sanoo komissionsa olevan geopoliittinen.

Ulkosuhteista vastaavan Josep Borrellin tiimissä työskentelevät hänen mukaansa kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Urpilainen, laajentumiskomissaari Oliver Varhelyi ja kriisinhallinasta vastaava Janez Lenarcic.

Von der Leyenin komissio aloittaa edeltäjäänsä vahvemmalla selkänojalla.

Väistyvä Jean-Claude Junckerin komissio valittiin viisi vuotta sitten 214 äänen erolla, kun nyt ero oli 304 ääntä.

Naisten ja miesten tasa-arvo korostuu uudessa komissiossa.

Von der Leyenin mukaan sen lisäksi että komissiossa on pyritty tasaiseen sukupuolijakoon, myös komissaarien kabineteissa on yhtä paljon miehiä kuin naisia.

Ensimmäistä kertaa myös komission johtoportaan sukupuolijaosta tehdään tasainen. Von der Leyen lupaa tämän toteutuvan kautensa loppuun mennessä.

Komissaareista naisia on puheenjohtaja mukaan lukien 12 ja miehiä 15. Komissiossa on 27 jäsentä, koska Britannia ei lähettänyt omaa ehdokastaan.

Komissio on EU:n hermokeskus, joka antaa esitykset uudesta lainsäädännöstä. Valta vaihtuu viiden vuoden välein seuraten EU-vaaleja, joiden tulos näkyy komission puheenjohtajan valinnassa.

Uusi komissio jatkaa yhteisen maahanmuuttopolitiikan uudistamista.

– On tragedia, että äiti Vietnamissa saa viestin tyttäreltään Euroopasta, ettei tämä pysty hengittämään. Tällaista ei pitäisi koskaan tapahtua, von der Leyen sanoi viitaten Essexin turmaan vain muutamia viikkoja aiemmin.

39 vietnamilaista tukehtui lokakuun lopulla kuoliaaksi kylmäkuljetuskontissa heidän pyrittyään Belgiasta Britanniaan.

EU tulee von der Leyenin mukaan aina tarjoamaan suojan niille, jotka tarvitsevat kansainvälistä suojelua.

EU:n etu on huolehtia kotiutumisesta, mutta myös siitä, että kielteisen päätöksen saaneet palaavat.

Brexitistä huolimatta EU ja Britannia tekevät hänen mukaansa läheistä yhteistyötä esimerkiksi turvallisuuskysymyksissä.

– Ei ole mikään salaisuus, että tulen aina olemaan remainer (Britannian EU:ssa pysymisen puolesta).

Ilmasto hyökyy von der Leyenin kaudella voimalla EU:n agendalle.

Ensimmäisen sadan päivän aikana komissio esittelee vihreän ohjelman ja eurooppalaisen ilmastolain. Vihreästä ohjelmasta odotetaan lisätietoa jo muutaman viikon päästä.

Von der Leyen on lupaillut kiristystä ilmastotavoitteeseen jo vuodelle 2030. Kasvihuonekaasupäästöjen pitäisi hänen mukaansa vähetä 50–55 prosentilla siihen mennessä.

– Eurooppalainen vihreä sopimus on uusi kasvustrategiamme. Se auttaa meitä leikkaamaan päästöjä ja samaan aikaan luomaan työpaikkoja.

Von der Leyen lupaa tasapainottaa ilmastotoimien vaikutusta tavallisille ihmisille rahalla, oikeudenmukaisuusmekanismilla.

Kaikki on saatava hänen mukaansa muutokseen mukaan oikeudenmukaisesti, tai se ei välttämättä tapahdu ollenkaan.

EU:n päästöt vastaavat yhdeksää prosenttia maailmanlaajuisista päästöistä, minkä takia EU:n on pyrittävä saamaan myös muut maanosat mukaan.

Uuden komission työkenttä on suuri tilkkutäkki.

Kiinnostavia avauksia on paljon eurooppalaisesta minimipalkasta ja kunnianhimoisesta taistelusta syöpää vastaan aina digitalisaation edistämiseen.

Euroopan on von der Leyenin mukaan varmistettava, että avainteknologiat ovat sen hyppysissä. Tällaisia ovat esimerkiksi kvanttitietokoneiden, tekoälyn, tärkeiden sirujen ja lohkoketjujen teknologiat.

Eurooppa myös yrittää ottaa johdon syövän vastaisessa taistelussa. Von der Leyen kertoi, että hänen siskonsa kuoli syöpään vain 11 vuoden iässä.