Komissaariksi nouseva Urpilainen pitää parlamentin antamaa tukea vahvana – Keskustamepeilta tuki uudelle komissiolle

Euroopan unioni

Uuden komission Euroopan parlamentilta saama tuki on vahva, arvioi Jutta Urpilainen (sd.), joka vastaa seuraavat viisi vuotta kansainvälisistä kumppanuuksista eli muun muassa EU:n kehitysyhteistyöstä.

Euroopan parlamentti hyväksyi komission äänin 461 puolesta, 157 vastaan ja 89 tyhjää. Urpilainen pyytää näin eduskunnalta vapautusta kansanedustajan tehtävästä ja aloittaa työnsä Brysselissä 1. joulukuuta.

Urpilaisen isona työnä on Afrikka-strategian valmisteleminen yhdessä muun muassa korkean edustajan Josep Borrellin kanssa.

– Tavoite on lähteä hyvin nopeasti liikkeelle ja jo ensi vuoden aikana pystyä osoittamaan tuloksia, Urpilainen kertoi Strasbourgissa.

Urpilainen toivoi, että EU:n ja Afrikan suhdetta hahmottava strategia olisi mahdollisimman laaja ja ottaisi huomioon niin kauppa-, ympäristö- kuin maatalouspolitiikankin.

Urpilainen on yksi komissaareista, jotka ovat rakentamassa Euroopan unionin vahvempaa ulkopolitiikkaa.

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen on nimennyt komissionsa geopoliittiseksi ja korostanut, että maailma tarvitsee vastuullista Euroopan unionia.

Urpilaisen mukaan vahvemman roolin ottaminen tarkoittaa monenkeskisen ja sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen puolustamista.

Yksi konkreettinen esimerkki tästä on Urpilaisen mukaan Pariisin ilmastosopimus, josta Yhdysvallat on ilmoittanut vetäytyvänsä.

EU:n pitää hänen mukaansa sitoutua kansainvälisiin sopimuksiin myös panemalla niitä toimeen käytännössä.

Komission paljon odotettu vihreä suunnitelma on tästä esimerkki ja sen periaatteet heijastuvat Urpilaisen mukaan myös köyhempien maiden kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Urpilainen toivoo, että komission tavoite ulkopolitiikan vahvistamisesta otetaan huomioon myös budjettineuvotteluissa, joita Suomi parasta aikaa vetää EU-puheenjohtajamaana.

– Jotta geopoliittinen komissio oikeasti onnistuisi ja lähtisi luvatulla painoarvolla liikkeelle, se tarkoittaisi lisää rahaa ulkosuhteille. Jos me haluamme vahvistaa roolia kansainvälisillä areenoilla, se ei tapahdu vain puheilla, vaan siihen tarvitaan myös pelimerkkejä.

Urpilaisella on 3 800 alaista komission kehityspoliittisella osastolla. Tehtävä on vaikutusvaltainen myös käytettävissä olevan rahan perusteella. Kehitysyhteistyöhön on käytetty kymmenisen miljardia euroa vuodessa.

Suomalaismepeistä uutta komissiota tukivat kokoomuksen mepit Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen, SDP:n Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri, RKP:n Nils Torvalds ja keskustan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen.

Tyhjää äänestivät vihreiden Ville Niinistö ja Heidi Hautala.

Vastaan äänestivät vasemmistoliiton Silvia Modig ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Teuvo Hakkarainen oli äänestyksestä poissa. Hakkarainen kertoi STT:lle, ettei ehtinyt äänestykseen lento-ongelmien takia. Hänen ensimmäinen koneensa peruttiin postilakon takia ja toista viivyttivät tekniset ongelmat.

Suomalaismepit äänestivät pitkälti eurooppalaisten puolueidensa linjoilla.