UPM aikoo sulkea paperikoneen Raumalla – työpaikkoja lähdössä 179

Metsäteollisuus

Metsäyhtiö UPM aikoo sulkea SC-paperikoneen Raumalla vuoden loppuun mennessä. Sulkeminen johtaisi arviolta 179 työpaikan vähennykseen, ja yt-neuvottelut alkoivat heti tiistaina. Kahden muun paperikoneen tuotanto jatkuu Raumalla entiseen tapaan.

Lisäksi UPM aikoo myydä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskan Grand Couronnessa. Päällystämättömän eli SC-paperin kapasiteetti pienenisi 265 000 tonnilla ja sanomalehtipaperin kapasiteetti 240 000 tonnilla.

Vähennysten jälkeen UPM:n graafisen paperin tuotanto on noin 7,4 miljoonaa tonnia 15 tehtaassa.

– Kysyntä on laskenut koko graafisessa paperissa. Rakenteellinen lasku on jatkunut tänäkin vuonna, ja maailmantalouden hiipuminen on korostanut sitä.  Erityisesti sanomalehtipaperissa ja SC-paperissa on ylikapasiteettia, sekä teollisuudessa että UPM:lla, sanoi yhtiön sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperitoimintojen johtaja Anu Ahola STT:lle.

Euroopassa graafisen paperin kysyntä on hiipunut vuoden 2007 yli 40 miljoonasta tonnista alle 30 miljoonaan tonniin, Ahola kertoi. Suunta ei ole muuttumassa, kun sanomalehti- ja aikakauslehtipaperin kysyntä hupenee.

Nyt poistolistalle joutuneet Rauman ja Chapellen paperikoneet ovat tuotesegmenteissään kustannuskilpailukyvyltään UPM:n heikoimpia.

– Aina kun leikkaustarve tulee, katsotaan aina kussakin segmentissä huonoiten kannattava, tulevaisuuteen nähden kilpailukyvyttömin tehdas, Ahola sanoi.

Suomen kannalta tilanne ei näytä nyt metsäyhtiön näkökulmasta kovin hyvältä, Ahola sanoo.

– Suomi ei ole nyt kovin kilpailukykyinen ympäristö. Olemme kaukana markkinoista, kuljetuskustannukset ovat korkeat. Lisäksi Suomen puun hinta on valtavan paineen alla, Ahola totesi.

Tilannetta eivät helpota puheet hakkuurajoituksista, joista ei ole tehty päätöksiä, mutta jotka tuovat epävarmuutta. Keskustelu energiaveroista ja yritystuista on vellonut jo pitkään, Ahola luetteli.

– Lisäksi yksikkötyökustannukset ovat Suomessa huipputasolla, Ahola lisäsi.
Chapellen tehdas saa lisäaikaa, sillä sen myymiseksi aloitetaan tarjousprosessi. Jos varteenotettavaa tarjousta ei saada tammikuun puoliväliin mennessä, alkaa UPM valmistella tehtaan mahdollista sulkemista. Chapellen tehtaalla on yksi paperikone, ja tehtaalla työskentelee 236 henkilöä.

Ammattiliitto Pro kertoi illalla Twitterissä, että Rauman tehtailla toimihenkilöt protestoivat yhtiön aikeita marssimalla ulos työpaikoiltaan.

Ulosmarssin oli määrä alkaa tiistai-iltana kello 22. Takaisin työpaikalle toimihenkilöt palaavat 24 tunnin kuluttua eli myöhään keskiviikkoiltana.

Graafisen paperin kysynnän hiipuminen näkyi myös kilpailija Stora Enson puolella. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut koko 300 hengen henkilöstön lomautuksista Anjalan paperitehtaalla Kouvolassa.

Lomautustarvetta perustellaan markkinatilanteen heikentymisellä ja epävarmuudella paperin kysynnän kehittymisessä.