Ulkoministeriön henkilöstön edustaja Juha Parikka Verkkouutisille: Henkilöstön luottamus Haavistoon horjunut pahasti

”Puhuu muunneltua totuutta ja selittelee toimiaan parhain päin”
Ulkoministeriö

Ulkoministeriön henkilöstön luottamus ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.) horjuu pahasti.

Näin kertoo ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Juha Parikka Verkkouutisille .

Virkailijayhdistys on ulkoministeriön henkilöstön edunvalvontajärjestö.

Parikka sanoo, että henkilöstön luottamus ministeriä kohtaan voi rakentua vain teoille eikä jälkikäteiselle selittelylle.

Luottamuksen horjuminen liittyy ulkoministeriön sisäisiin erimielisyyksiin siitä, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pitäisi päättää.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvosteli perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa ulkoministerin johtamistapaa ja sanoi, että ministeriössä on pelon ilmapiiri.

Parikka sanoi Verkkouutisille Tuomisen haastattelun perusteella näyttävän, että Haavisto puhuu muunneltua totuutta ja selittelee toimiaan parhain päin.

Ulkoasiainhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY vaatii vastauksia konsulipäällikkö Tuomisen tapauksesta.

UHVY:n mukaan avoin kysymys on esimerkiksi, miten ulkoministeri Haavisto on voinut omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja siirtää Tuomisen työtehtäviä toiselle virkamiehelle.

STT:n tietojen mukaan Haaviston ja Tuomisen välillä alkoi syntyä ristiriitaa jo syyskuussa, kun Syyrian al-Holin leirillä olevien lasten aseman selvittäminen ei vaikuttanut etenevän konsulipalveluyksikössä.

Samaan aikaan oikeuskansleri Tuomas Pöysti tutki kanteluita siitä, miksei Syyrian leireillä olevia suomalaisia ollut ryhdytty kotiuttamaan. Tämä lisäsi painetta selvittää ratkaisuja tilanteeseen.

– Tämä lähti liikkeelle syyskuun 16. päivänä käydystä keskustelusta, jota ennen oli kesästä lähtien pyritty löytämään ratkaisuja tähän tilanteeseen. Asetelma oli sellainen, että olin muun muassa pääministerin kanssa puhunut siitä, että mitä Suomi voisi tehdä, Haavisto sanoi STT:lle itsenäisyyspäivän alla.

Perjantaina itsenäisyyspäivänä ulkoministeriö julkaisi Haaviston tiedotteen.

Siinä tämä totesi, että kuluneen viikon syytökset ja väittämät saivat alkunsa uutisesta, jonka mukaan ministeriöllä olisi menossa salainen operaatio, jolla al-Holin leirillä olevat lapset erotettaisiin äideistään ja tuotaisiin Suomeen.

– Tässä yhteydessä puhuttiin jopa virkamiehen painostamisesta. Tämä uutinen oli virheellinen, Haavisto sanoi tiedotteessa.

Haavisto totesi niin ikään kantavansa täyden vastuun ministeriön työilmapiiriongelmista ja niiden korjaamisesta ja sanoi tarttuvansa työilmapiirin parantamiseen viipymättä.

– Ennen ministerikauttani maaliskuussa 2019 valmistui ulkoministeriössä kattava ulkopuolinen selvitys työilmapiiristä. Selvitys nosti voimakkaasti esiin lukuisia ongelmia. Näihin pitkään jatkuneisiin ongelmiin ilmoitin ministerikauteni alussa suhtautuvani erittäin vakavasti, Haavisto kirjoitti tiedotteessa.

Ministerin esikunnasta viestitettiin sunnuntaina, että Haavisto oli varattuna hallitusneuvotteluissa, mutta jatkaa keskustelua henkilöstöjärjestöjen kanssa lähipäivinä.

Juttua täydennetty tapahtumien taustoilla klo 15.24.