Ulkoministeri Lavrov: Venäjä toivoo sotatoimiensa Ukrainassa johtavan turvatakuisiin

Ukrainan sota

Venäjä toivoo sotatoimiensa Ukrainassa johtavan ”kokonaisvaltaiseen yhteisymmärrykseen” turvallisuusasioista ja Ukrainan suostuvan neutraaliuteen, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov uutiskanava CNN:n mukaan.

Lavrovin mukaan Venäjä on valmis neuvottelemaan turvatakuista Ukrainalle, Euroopalle sekä Venäjälle itselleen.

Venäjä vaati hyökkäyksensä alla länsimailta niin kutsuttuja turvatakuita muun muassa siitä, ettei sotilasliitto Nato laajenisi enempää itään. Sittemmin Venäjä on käyttänyt sotansa tekosyynä sitä, ettei länsi tarttunut heidän uhkavaatimuksiinsa.

Venäjä ei ole kutsunut Ukrainaan kohdistunutta hyökkäystään sodaksi, vaan on puhunut ”sotilaallisesta erikoisoperaatiosta”.

Lavrov kertoi myös uskovansa, että Venäjän yhteistyö Kiinan kanssa vahvistuu entisestään länsimaiden pakotteiden vuoksi.

Samanlaista viestiä välitettiin uutistoimisto Reutersin mukaan myös Kiinassa lauantaina. Kiinan varaulkoministerin Le Yuchengin mukaan länsimaiset pakotteet Venäjää vastaan ovat muodostuneet enenevässä määrin ”järkyttäviksi”.

Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja vakuuttanut maiden välisten suhteiden olevan vahvat. Toisaalta Kiina on myös julkisesti ilmaissut jossain määrin tukeaan ukrainalaisille ja peräänkuuluttanut rauhanomaista ratkaisua sotaan.

Kiinan Presidentti Xi Jinpingiä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimiin.

Yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilaallista ja taloudellista tukea sekä ruoka-apua Ukrainassa sotimiseen. Uutistoimisto Bloombergin ja Politico-lehden lähteiden mukaan Kiina olisi harkinnut sotilaallisen avun antamista Venäjälle.

Kiina puolestaan on syyttänyt Yhdysvaltoja ”disinformaation” levittämisestä.