Tutkimus: Tämä jouluherkku voi hidastaa ikääntymistä
Tuoreen tutkimuksen mukaan kaakaossa esiintyvä teobromiini-yhdiste, joka aiheuttaa tummalle suklaalle tyypillisen karvaan maun, saattaa hidastaa biologista ikääntymistä. Tutkimuksesta uutisoi The Times.
Teobromiini tunnetaan ehkä parhaiten myrkyllisyydestään kissoille ja koirille. Aiemmassa tutkimuksessa tumma suklaa on yhdistetty parempaan terveyteen, mutta enimmäkseen muista syistä kuin teobromiinin vuoksi.
Aiempi tutkimus on keskittynyt flavonoleihin, kaakaossa esiintyviin antioksidanttirikkaisiin kasviyhdisteisiin, joilla on yhteys esimerkiksi parantuneeseen verenkiertoon ja matalampaan tulehdustasoon.
Tuoreessa tutkimuksessa Lontoon King’s Collegen tutkijat mittasivat teobromiinin pitoisuuksia yli 1 600 vapaaehtoisen verestä. He tarkastelivat myös kahta biologisen ikääntymisen mittaria, jotka osoittavat, kuinka vanhalta henkilön keho vaikuttaa DNA:n perusteella.
Ihmisillä, joilla oli korkeampia teobromiinipitoisuuksia veressään, nämä mittarit osoittivat todellista matalampaa biologista ikää.
Tutkimusta johtanut kliinisen genetiikan tutkija Ramy Saad Lontoon King’s Collegesta sanoo pitävänsä löytöä ”erittäin jännittävänä”.
– Seuraava tärkeä kysymys on, mikä on tämän yhteyden takana, hän toteaa Timesille.
Koska tutkimus ei tarkastellut ilmiön syy–seuraus-suhdetta, on mahdollista, että kolmas tekijä selittää sekä kohonneet teobromiinitasot että suhteellisen nuorekkuuden niillä vapaaehtoisilla, joilla sitä oli enemmän verenkierrossaan.
Tutkijat korostavat, ettei suklaan syöminen ole automaattisesti hyödyllistä, koska se sisältää myös paljon sokeria ja rasvaa.
– Vaikka emme kehota ihmisiä syömään enemmän tummaa suklaata, tämä tutkimus voi auttaa meitä ymmärtämään, miten jokapäiväiset ruoat voivat sisältää vihjeitä terveellisempään ja pidempään elämään, toteaa artikkelin vanhempi kirjoittaja ja Lontoon King’s Collegen epigenetiikan professori Jordana Bell Timesille.