Tutkimus: Muutokset ja epätietoisuus vievät kuntatyöntekijöiden voimia
Kuntatyöntekijöiden työhyvinvointi on laskenut merkittävästi, käy ilmi Työterveyslaitoksen uudesta pitkittäistutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan kuntien työntekijöiden työuupumus on lisääntynyt ja sitoutuminen nykyiseen työpaikkaan heikentynyt. Myös työn imun koetaan laajalti vähentyneen.
Työterveyslaitoksen tutkimus kattoi 34 suomalaista kuntaa. Otantana oli 2 453 kuntatyöntekijää.
Keväällä 2016 ja syksyllä 2017 tutkimukseen osallistuneista noin kolmasosa arvioi työpaikan organisaatiorakenteessa tapahtuneen merkittäviä muutoksia puolen vuoden aikana.
Yksi viidestä kertoi myös työnkuvassa tapahtuneen huomattavia muutoksia.
Työterveyslaitoksen tutkijoiden mukaan erityisesti pitkään valmisteltu maakunta- ja sote-uudistus on tuonut monenlaista epävarmuutta kuntatyöntekijöiden arkeen.
– Pitkittynyt jatkuva epätietoisuus vie työn arjessa voimavaroja monilta hyviltä asioilta, jotka normaaliaikoina toimisivat paremmin, arvioi tutkimushankkeen johtaja ja toinen tutkija, tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.
Erityisesti yli 20 000 asukkaan kunnissa koettiin, että työtä haittaavat ilmiöt, kuten tiedon saamisen kankeus ja ristiriitaiset odotukset, olivat lisääntyneet tutkimusjakson aikana.
Muutokset, epävarmuus ja kuntatyöpaikkojen heikentyneet voimavarat näkyivät tutkimuksessa laskeneena hyvinvointina. Uupumusoireet ja työssä tylsistyminen olivat yleistyneet.
Sitoutuminen omaan työpaikkaan oli vähentynyt kaikenkokoisissa kunnissa ja eroaikeet lisääntyneet sekä työntekijöillä että esimiehillä, tutkijat kertovat. Vähenemään päin oli myös työntekijöiden oma-aloitteellisuus.
Tutkijoiden mukaan paremmin työpaikalla voitiin niissä kunnissa, joissa oli panostettu työpaikan sosiaalisiin voimavaroihin, kuten johtamiseen.
– Ihmislähtöinen johtaminen ei johdata vain organisaation muutosta ja strategisia tavoitteita, vaan siinä kunnioitetaan ihmisiä, ollaan läsnä ja empaattisia, Hakanen sanoo.