Tutkimus: Jo 8-vuotiaan oireet voivat ennakoida aikuisiän matalaa koulutustasoa ja syrjäytymistä työelämästä
Lapsuuden ja nuoruuden psykiatriset ja neuropsykiatriset ongelmat ovat yhteydessä matalaan koulutustasoon ja syrjäytymiseen työelämästä.
Tuoreessa väitöskirjatutkimuksessa havaittiin, että vuonna 1987 syntyneistä ja psykiatrisen diagnoosin saaneista nuorista vajaa 11 prosenttia oli koulutuksen ja työelämän ulkopuolella vähintään viisi vuotta varhaisaikuisuudessa. Muilla nuorilla vastaava osuus oli vajaa kolme prosenttia.
Yhteys psykiatristen häiriöiden ja kielteisten työelämäseurauksien välillä ei rajoittunut vain nuoruusikään, vaan psykiatriset oireet jo kahdeksan vuoden iässä olivat yhteydessä matalaan koulutustasoon keski-iässä vuonna 1981 syntyneiden kohortissa.
– Jotta nuorten syrjäytymistä voidaan ehkäistä, lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden hoito ja kuntoutus vaativat nykyistä enemmän resursseja ja näyttöön perustuvia hoitoja ja kuntoutusta on kehitettävä, väitöskirjatutkija Ida Ringbom sanoo tiedotteessa.
Yhteys työelämästä syrjäytymisen kanssa oli erityisen vahva teineillä, jotka eivät olleet vieneet toisen asteen opintojansa loppuun ja jolla oli diagnosoitu psykiatrinen tai neuropsykiatrinen häiriö. Toisen asteen opintonsa keskeyttäneistä nuorista, joilla oli lisäksi todettu autismikirjon häiriö, melkein kolme neljästä oli myöhemmin pitkäaikaisesti opiskelun ja työelämän ulkopuolella.
Toinen ryhmä, jonka edustajat usein olivat työelämän ulkopuolella, oli psykoosiin sairastuneet. Tutkimuksessa havaittiin, että ainoastaan neljäsosa tästä ryhmästä oli saanut ammatillista kuntoutusta tilanteen korjaamiseksi.
– Ammatillinen kuntoutus sekä tiivis yhteistyö psykiatrian ja sosiaalipalveluiden välillä ovat tärkeitä, jotta mielenterveysongelmista kärsivät nuoret pääsevät työmarkkinoille. Nuoret, joilla ei ole toisen asteen opintoja loppuun suoritettuna, tarvitsevat kohdennettua tukea, toteaa väitöskirjan ohjaaja David Gyllenberg.