Tutkijat: Tämä tapa altistaa keuhkosyövälle – eikä syy ole tupakassa
On yleisesti tiedossa, että ultraprosessoitu ruoka altistaa sydänsairauksille, diabetekselle ja ylipainolle, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan listaan saatetaan lisätä myös keuhkosyöpä.
Vaikka termi ”ultraprosessoitu” on vaikeasti määriteltävissä, sillä viitataan pitkälle jalostettuihin elintarvikkeisiin, jotka on usein suunniteltu laboratoriossa mahdollisimman maistuvaksi ja addiktoivaksi.
Esimerkiksi limsat, sipsit, pakatut keitot ja jäätelö voivat sisältää säilöntäaineita hometta tai bakteereja vastaan, keinotekoisia väriaineita, emulgointiaineita erottumisen estämiseksi, lisättyä tai muunneltua sokeria sekä suolaa ja rasvoja ruoan houkuttelevammaksi tekemiseksi.
Tiistaina Thorax-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ihmisillä, jotka syövät eniten pitkälle prosessoituja elintarvikkeita, on 41 prosenttia suurempi todennäköisyys saada keuhkosyöpädiagnoosi verrattuna niihin, jotka syövät niitä vähiten.
Tämä pätee jopa sen jälkeen, kun on otettu huomioon muita tekijöitä, kuten tupakointi. Tutkimuksesta uutisoi CNN.
Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskusten (CDC) mukaan teollinen prosessointi muuttaa elintarvikkeen rakennetta, vaikuttaen ravinteiden saatavuuteen ja imeytymiseen. Samalla syntyy myös haitallisia epäpuhtauksia.
Tutkijat nostavat esiin erityisesti akroleiinin, jota voi syntyä tupakan, puun, muovin ja bensiinin polttamisesta sekä rasvojen ja öljyjen kuumentamisesta korkeissa lämpötiloissa. Myös pakkausmateriaalit saattavat olla tutkijoiden mukaan osa ongelmaa.
Tohtori David Katz sanoo CNN:lle, että tuore tutkimus ei yksinään voi lopullisesti todistaa, että ultraprosessoidut ruoat aiheuttavat keuhkosyöpää – ainoastaan sen, että näiden niiden välillä on yhteys. Katz ei ollut mukana tutkimusryhmässä.
– Tämä tutkimus viittaa vahvasti siihen, että (pitkälle prosessoidut elintarvikkeet) saattavat lisätä keuhkosyöpäriskiä, Katz summaa.