Tusk: Brexit heikentäisi sekä EU:ta että Britanniaa

Brexit

Britannian ero Euroopan unionista heikentäisi väistämättä sekä EU:ta että Britanniaa itseään, katsoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Helsingissä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tavannut Tusk näki, etteivät viimeisimmät tiedot Britanniasta anna ehkä aihetta optimismiin. Toivoaan hän ei ollut kuitenkaan vielä heittänyt.

­– Tilanne on kuitenkin yhä 50-50. Kaikki on mahdollista, Tusk sanoi Sipilän kanssa Kesärannassa pitämässään lehdistötilaisuudessa-.

Tusk vetosi voimakkaasti EU:n ja koko läntisen yhteisön yhtenäisyyden puolesta nykyisessä maailmantilanteessa.

Hänen mukaansa Brexitin poliittiset ja geopoliittiset seuraukset olisivat arvaamattomia ja se olisi valtava virhe molempien osapuolten kannalta.

Tusk muistutti, että Britannia on saavuttanut EU:ssa vahvan aseman ja sen ääntä kunnioitetaan tänä päivänä unionissa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tuskin mukaan EU selviäisi kyllä Britannian erosta.

– Ei siitä ole epäilystäkään. On helpompaa selviytyä 27 maan yhteisönä kuin kokonaan yksin, hän huomautti.

Asia nousi esille myös eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomuksen Anne-Mari Virolainen kysyi hallitukselta, miten se on varautunut brittien mahdolliseen lähtöön unionista.

Pääministeri Sipilän mukaan Britannia on ollut Suomelle hyvä kumppani kasvupolitiikassa, digitaalisissa sisämarkkinoissa, paremmassa ja vähemmässä sääntelyssä.

– Se, että gallupeissa tämä todennäköisyys on kasvanut, että Britanniassa voitaisiin äänestää Brexitin puolesta, on totta. Hallitus on arvioinut ja arvioi jatkuvasti myös sitä vaihtoehtoa.

– Siitähän alkaisi sitten pitkä prosessi, johon Suomi valmistautuu. Se ensimmäinen vaihe olisi se, että Britannia jättäisi eronpyynnön EU:sta. Se voi tapahtua jo Eurooppa-neuvoston kokouksessa tai sitten syksyllä.

Sipilän mukaan prosessi on pitkä ja sen vaikutukset olisivat vahingollisia sekä Britannialle että muulle Euroopalle.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Britannian äänestys kertoo jo sinällään EU:n kriisistä.

Soinin mukaan Brexit laukaisisi vähintään kahden vuoden prosessin, jossa pitää päättää muun muassa, voiko Britannia jollain poikkeusmenettelyllä olla osa sisämarkkinoita.

Sen lisäksi Soinin mukaan olisi mietittävä, miten olemassaolevat sopimukset puretaan ja miten Britannia jatkossa osallistuu, vai osallistuuko enää millään tavalla Euroopan unioniin.

– Täysin selvää on, että Britannia ei tule menemään mihinkään Eta-järjestelyyn, jossa esimerkiksi Norja on mukana. Lyhyesti sanon vaan, että iso kysymys, ja EU:lle hyvin kiusallinen.

Britit äänestävät EU-jäsenyydestään torstaina 23. kesäkuuta.