Tunnistatko työuupumuksen hälytysmerkit – uusi "liikennevalomalli" auttaa arvioinnissa
Työuupumustapauksia on Suomessa tuhansia, mutta kliinisesti määriteltyjä työuupumuksen raja-arvoja ei ole määritelty.
Asiaan halutaan saada korjaus Työterveyslaitoksen tutkimushankkeella, jossa testataan uutta menetelmää työuupumuksen arvioimiseen.
– Tavoitteena on tuottaa niin sanottu liikennevalomalli, jonka turvin on mahdollista tunnistaa varhain työuupumuksen hälytysmerkit ja jo pitkälle edennyt työuupumus, tutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitokselta kertoo.
Liikennevalomalli ottaa huomioon neljä työuupumuksen oiretta: krooninen väsymys, henkinen etääntyminen työhön ja kokemus kognitiivisen ja emotionaalisen hallinnan heikentymisestä.
– Moni työuupunut kertoo jatkuvasta, hellittämättömästä väsymyksestään, työn merkityksellisyyden katoamisesta sekä siitä, miten ei enää pysty keskittymään eikä muistamaan asioita. Myös tunnereaktiot, kuten itkuun purskahtaminen tai suuttuminen, ovat tyypillisiä ja voivat tulla itsellekin yllätyksenä, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen kuvaa.
Yhtenä Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä –hankkeen päämääränä on myös saada aiempaa luotettavammin tietoa siitä, miten moni suomalainen kärsii työuupumuksesta.