Tulevaisuuteen parhaiten valmistautuneet älykaupungit selvitetty – suomalaiskaupunkejakin mahtui listoille

Älykaupungit

Globaali pysäköintiteknologiayritys EasyPark Group on julkaissut tutkimuksen maailman teknologisesti edistyneimmistä ja parhaiten tulevaisuuteen valmistautuneista kaupungeista.

Tutkimus paljastaa, mitkä kaupungit ovat tehokkaimmin ottaneet käyttöön uudenlaisia teknologisia ratkaisuja kestävän kehityksen ja asuinmukavuuden kehittämiseksi.

Kaupunkien innovatiivisuus arvioitiin neljän fokusalueen perusteella.

Digitaalisen elämän arvioinnissa huomioitiin se, miten laajalti väestö, hallinto ja terveydenhuoltosektori on omaksunut teknologiaa. Myös kaupungin alueella mahdollisesti olevien teknologian oppilaitosten maine ja menestys arvioitiin.

Liikkumisen innovaatioissa tarkasteltiin kaupunkien älypysäköinnin ratkaisuja, liikennesuunnittelua, julkista liikennettä ja liikenneratkaisujen ympäristöystävällisyyttä.

Business Tech -infrastruktuuri puolestaan arvioi yritysten innovatiivisuustasoa, sähköisen maksamisen yleisyyttä ja internet-yhteyksien laatua.

Kestävän kehityksen tasoa arvioitiin analysoimalla vihreän energian käyttöä, ympäristöystävällisesti suunniteltujen rakennusten lukumäärää, jätehuoltosysteemiä ja yleisesti ilmanmuutoksen asettamiin haasteisiin vastaamista ja suunnittelua.

Koska kaupunkien kohtaamat haasteet ovat hyvin erilaisia niiden asukasmäärästä riippuen, tutkimus jaettiin kolmeen kokoluokkaan: kaupungit, joissa on yli 3 miljoonaa asukasta, 600 000-3 000 000 asukasta ja 50 000-600 000 asukasta.

Pienimpien kapunkien kategoriassa Ruotsin Lund on älykkäin ja tulevaisuuteen valmistautunein. Seuraavina ovat Norjan Styavanger ja Suomen Espoo.

Espoon lisäksi suomalaisista kaupungeista TOP10 joukkoon sijoittui Porvoo yhdeksänneksi. TOP50-listalta löytyy myös seitsemän muuta suomalaista kaupunkia.

Kategoriassa 600 000-3 000 000 asukasta on Kööpenhamina älykkäin ja tulevaisuuteen valmistautunein. Seuraavina ovat Tukholma ja Oslo.

Helsinki sijoittui tämän kategorian seitsemänneksi, kun tutkittavana oli useita tuhansia kaupunkeja.

Yli 3 miljoonan asukkaan kaupungeista listan kärjessä on Lontoo ennen New Yorkia ja San Franciscoa.

Kaikkien kategorioiden kokonaistulokset löytyvät täältä.

EasyPark Groupin pääjohtajan Johan Birgerssonin mukaan eri maanosien välisen kehityksen erot ovat todella mielenkiintoisia.

– Euroopan metropolialueet sijoittuvat hyvin kaikissa kokokategorioissa, mutta tutkimuksessa Pohjoismaat menestyivät erityisen hyvin. Pohjoismaat tekevät selvästikin kaikkensa tarjotakseen asukkailleen mukavaan elämiseen soveltuvan ympäristön ja ollakseen kestävän kehityksen mukana, hän muistuttaa.