Toimittajalta | Vihdoin! – Skuuttipäätös on helpotus monelle vanhemmalle
Teini-ikään juuri tullut lapseni kinuaa omaa sähköpotkulautaa. Sillä ja tällä ja tuolla kaverilla on kuulemma skuutti ja hänkin osaa sellaisella ajaa, tosi helppoa on.
Vastaus lapselle on ollut selvä ei.
Kapean laudan päällä seisovaa lasta ei suojaa mikään, jos hän kaatuu vauhdissa asfalttiin. Sellaisesta me vanhemmat näemme painajaisia.
Helpotus on suuri, kun pian myös laki kieltää sähköpotkulaudat alle 15-vuotiailta.
Lainsäädäntö laahaa useinkin oikean elämän perässä, mutta sähköpotkulautojen kohdalla se on tullut kalliiksi. Skuuttailun villi länsi on johtanut traagisiin onnettomuuksiin ja jopa kuolemiin.
Nuorten aikuisten onnettomuudet tapahtuvat usein yöllä ja humalassa. Petteri Orpon (kok.) hallitus haluaa suitsia tätä ongelmaa esittämällä 0,5 promillen rajaa sähköpotkulaudoilla liikkumiselle.
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta näki toisenkin erittäin tärkeän lainsäädännön puutteen ja päätti korjata sen. Jouni Ovaskan (kesk.) johtama valiokunta esittää mietinnössään sähköpotkulautailulle 15 vuoden ikärajaa.
Asiasta päättää lopulta eduskunta, mutta on vaikea nähdä, että sitä vastustettaisiin.
Oppositiostakin voi onneksi vaikuttaa. Nyt tehtiin lasten henkiä pelastava esitys.
15 vuoden ikärajaa on esittänyt myös Liikenneturva. Monissa muissa maissa ikäraja on 12 ja 16 ikävuoden välillä. Suomen laissa ei ole tähän saakka ollut ikärajaa lainkaan.

HUS kertoi viime syyskuussa, että noin viiden vuoden seuranta-ajalla sähköpotkulautojen onnettomuuksissa vammautui yli 600 lasta ja nuorta.
Toukokuussa on raportoitu useitakin tapauksia, joissa lapset ovat loukkaantuneet törmäyksissä autoihin tai jalankulkijoihin.
Viime vuonna 12-vuotias lapsi kuoli jäätyään auton alle sähköpotkulaudalla yhdessä kahden muun 12-vuotiaan kanssa. Lapset tulivat kovaa vauhtia suojatielle surullisin seurauksin.
Alle 15-vuotiailla lapsilla ei ole tarvittavaa harkintakykyä sähköajoneuvon ohjaamiseen liikenteen seassa.
Aikuisetkin tuntevat sähköpotkulautailun liikennesäännöt huonosti, lapsista puhumattakaan.
Kävellessä joutuu usein säikähtämään äänettömästi takavasemmalta ohi viuhahtavaa sähköpotkulautailijaa. Skuutilla ei saa ajaa jalkakäytävällä saati kuljettaa matkustajia, mutta lasten ja nuorten kimppaskuuttailu on yleistä.
Nuoret aikuiset ottavat vuokraskuutit alle spontaanisti, kun haluavat liikkua paikasta toiseen – usein baarista kotiin. Kypärää ei tietenkään kanniskella mukana sitä varten.

Lääkärit ovat varoittaneet sähköskuuteista jo vuosia, sillä usein juuri pään alueelle osuvat vammat eivät ole leikin asia.
Sairaalat raportoivat tyypillisinä vammoina aivoverenvuodoista, leikkaushoitoa vaativista kasvojen luiden murtumista sekä hampaiden ja solisluun murtumista. Tavanomaista on, että sähköpotkulaudan eturengas jää johonkin jumiin ja kuljettaja kaatuu kasvot edellä asfalttiin.
Vuokrattavien sähköpotkulautojen nopeuksia laskettiin nelisen vuotta sitten 25 kilometristä 20 kilometriin tunnissa ja öisin 15 kilometriin tunnissa. Se helpotti tilannetta vähän, mutta ei riittävästi.
Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen mukaan erikoissairaanhoidon päivystyksessä hoidetaan vuosittain jopa 1 600 sähköpotkulaudalla loukkaantunutta, ja heistä päihtyneiden osuus on 45–50 prosenttia. Tästä kerrotaan hallituksen promillerajaesityksessä.
Sähköskuutit joutaisi kieltää kokonaan, mutta nyt tulevilla rajoituksilla hoidetaan sentään kaksi isoa ongelmaa, kun kännissä skuuttailua laitetaan kuriin promillerajalla ja lasten onnettomuuksiin puututaan ikärajalla.