Toimi näin, jos selkäkipu ja runsas istuminen huolestuttavat
Istumisen vähentäminen vähentää myös selkäkipuja. Asia ei ole yllättävä, mutta nyt se on tutkittua tietoa.
Turun yliopiston tutkimuksessa tutkittavat onnistuivat vähentämään istumista keskimäärin 40 minuutilla päivässä puolen vuoden tutkimuksen aikana. Suurimmalla osalla istumista vähentäneistä selkäkipu lievittyi, kun taas verrokkiryhmäläisten selkäkivulla oli taipumus lisääntyä.
Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin toteuttamassa tutkimuksessa tutkittavina oli ihmisiä, jotka istuivat runsaasti, liikkuivat vähän ja joille oli kertynyt ylimääräistä painoa.
– Nämä tekijät lisäävät riskiä sydän- ja verisuonitautien lisäksi myös selkäkivulle, tutkimusta tehnyt väitöskirjatutkija ja fysioterapeutti Jooa Norha Turun yliopistosta sanoo tiedotteessa.
Tutkimuksessa selvitettiin myös potentiaalisia mekanismeja selkäkivun ehkäisyn taustalla.
– Emme kuitenkaan havainneet, että selkäkivun muutokset olisivat yhteydessä muutoksiin alaselän lihaksiston rasvoittumisessa tai sokeriaineenvaihdunnassa, Norha kertoo.
Selkäkivusta kärsivillä henkilöillä on todettu olevan rasvoittuneemmat selkälihakset ja myös heikentynyt sokeriaineenvaihdunta voi altistaa kivuille.
Siitä huolimatta selkäkipu voi lievittyä, vaikkei lihasten koostumus tai aineenvaihdunta parantuisikaan edes edistyneimmillä laitteistoilla mitattuna.
Tutkijat käyttivät magneettikuvausta ja radioaktiiviseen merkkiaineeseen perustuvaa PET-kuvausta selkälihasten mittaamiseen.
– Jos tunnistaa, että itsellä on taipumusta selkäkivulle tai runsas istuminen huolettaa selän kannalta, voi pohtia, pystyisikö istumisen määrää vähentämään esimerkiksi töissä tai vapaa-ajalla. On kuitenkin hyvä huomata, että liikkuminen, kuten kävely tai reippaampi liikunta, on todennäköisesti pelkkää seisomista parempi vaihtoehto, huomauttaa Norha.
Tutkijat muistuttavatkin siitä, että asennon vaihtelu on selän terveyden kannalta tärkeämpää kuin vain yhden hyvän asennon etsiminen.