Timanttien sataminen on täysin mahdollista – tutkijat löysivät yllättävän ainesosan
Jalokivisateita tuskin kannattaa pelätä saati toivoa Maapallolla, mutta omassa aurinkokunnassamme tällaista todennäköisesti tapahtuu.
Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Neptunuksen ja Uranuksen kaasukehissä hyvin todennäköisesti sataa timantteja.
Timantit muodostuvat hiilestä valtavan paineen alla. Maapallolla tätä tapahtuu noin 150–200 kilometrin syvyydessä vakaiden kallioperäalueiden alla ja pitkän ajan kuluessa. Ihmisten ulottuville timantteja ovat tuoneet tulivuorenpurkaukset.
Jättiläisplaneetoilla paine on niin kova, että timantteja voi syntyä ylhäällä kaasukehässä. Tämä aiheuttaisi myös timanttisateita tai timanttituulia.
Yhdysvaltalainen Department of Energy’s SLAC National Accelerator-laboratorio on selvittänyt timanttien muodostumisen mekanismeja, ja tullut siihen tulokseen, että hapen avulla kylmien jättiläisplaneettojen ilmakehissä voi syntyä timantteja merkittävästi aiempaa arvioitua useammin ja enemmän. Tutkimuksesta kertoo Euronews-verkkojulkaisu.
Hapen toiminta kasvattaa merkittävästi mahdollisuuksia sellaisten kemiallisten ja fysikaalisten prosessien synnylle, joissa timantit muodostuvat.
Omassa aurinkokunnassamme sopivat planeetat tällaiselle ovat Uranus ja Neptunus. Todennäköisesti timanttisateet ovat yleisiä näin ollen myös muiden tähtikuntien jääjättiläisillä, mikä tekisi timantista hyvin yleisen hiilen olomuodon maailmankaikkeudessa.