Tiilikainen ilmastosopimuksesta: Tämän takia lähdin mukaan politiikkaan
Tämä on odotettu, välttämätön ja käänteentekevä päätös, kuvaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Pariisissa lauantaina sovittua ilmastosopimusta.
– Vaikka sopimus ei ole täydellinen, se tulee määrittämään seuraavia vuosikymmeniä. Maailma oli nyt valmis siihen, missä ei aiemmin ole onnistuttu, Tiilikainen suitsutti maanantaiaamuna ympäristöministeriön tiedotustilaisuudessa.
Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maapallon päästöjen ja hiilinielujen tulee olla tasapainossa kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla.
Keskilämpötilan nousu rajataan alle kahteen asteeseen. Pyrkimyksenä on, että lämpeneminen jäisi alle 1,5 asteen.
Tiilikainen kuvaa sopimusta kattavaksi ja kunnianhimoiseksi. Ministerin mukaan tavallisen suomalaisen kannalta paperi ei kuitenkaan ole radikaali. Kenenkään ei tarvitse olla heti huomenna vaihtamassa autoa sähkömalliin, mutta sopimus antaa selkänojan jatkaa valitulla linjalla.
– Suomi on osana EU:ta pitkällä näissä toimissa, mutta paljon on vielä tekemättä. Meidän on edelleen parannettava energiatehokkuutta, nostettava uusiutuvan energian osuutta ja satsattava vähäpäästöiseen teollisuuteen, Tiilikainen luettelee.
Lisääntyvät ilmastotoimet avaavat suuret kasvumahdollisuudet puhtaan teknologian yrityksille.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
Ympäristöministeri painottaa mielellään ilmastosopimuksen mahdollisuuksia Suomelle. Sopimuksen avulla voidaan turvata nykyisiä teollisia työpaikkoja, mutta myös luoda uusia.
– Lisääntyvät ilmastotoimet avaavat suuret kasvumahdollisuudet puhtaan teknologian yrityksille.
Tiilikaisen mukaan Suomessa on jo nyt paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joista voi kasvaa merkittäviä vientiyrityksiä.
– Kilpailu tulee olemaan äärimmäisen kovaa, sillä tästä alkaa juoksu puhtaan energian markkinoilla. Suomen pitää olla tuossa kilpailussa mukana.
Pariisin ilmastosopimusta sovelletaan vuoden 2020 jälkeen.
Ilmastosopua on ylistetty ympäri maailmaa.
Tiilikainen iloitsee, että enää ei tarvitse pelätä ilmastonmuutoksen hillitsemisen jäämistä vain EU:n harteille. Mukana on 195 maata.
Suomen neuvottelukuntaa vetänyt ministeri kertaa, että Pariisissa nähtiin ennennäkemätöntä yhteistyötä. Kaikki isot teollisuusmaat ja päästäjät ovat nyt mukana talkoissa – niin Kiina, Yhdysvallat kuin Intiakin.
– Mikään itseään kunnioittava maa ei voinut jättäytyä ulkopuolelle. Aiemmin on nähty änkyrämaita, mutta nyt paine sopimukseen oli suuri, Tiilikainen kuvailee.
Pariisissa sitouduttiin siihen, mitä kukin maa itse ehdotti ja lupasi.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
Miten Pariisissa onnistuttiin luomaan ilmastosopimus?
Tiilikaisen mukaan lähestymistapa oli nyt oikea.
– Pariisissa sitouduttiin siihen, mitä kukin maa itse ehdotti ja lupasi, Tiilikainen havainnollistaa.
Sopimuksessa ei ole kattavia kansallisia päästötavoitteita. Mailla on velvollisuus valmistella omat tavoitteensa viiden vuoden välein ja tehdä niihin tarvittavat toimet. Kaikilta mailta odotetaan lisääntyviä toimia.
– EU ja Suomi ajoivat viiden vuoden välein tehtävää tiukennuskierrosta. Se tekee sopimuksesta kunnianhimoisen, Tiilikainen sanoo.
Oikeudellisesti sitova uusi ilmastosopimus täydentää vuonna 1992 solmittua YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimusta.
1990-luvulla maat jaettiin tiukasti kehitysmaihin ja teollisuusmaihin, ja vain teollisuusmaille asetettiin velvoitteita. Nyt jyrkästä vastakkainasettelusta päästiin ja kaikki maat ovat velvollisia suunnittelemaan ja toteuttamaan päästövähennyksiä.
Toimet määritellään kansallisesti, joten ne myös suhteutuvat kunkin maan kehitystasoon.
Tiilikaisen mukaan ”Pariisin hengen” taustalla on myös asennemuutosta. Länsimaissa kansalaisyhteiskunta on aktivoitunut pitämään aihetta esillä, mikä on luonut poliittisille päättäjille painetta. Myös yritysmaailmassa ja julkisella sektorilla on ollut ilmastotyötä tekeviä edelläkävijöitä.
Kaikilla osallistujamailla oli hyvää tahtoa suoda onnistuminen Ranskalle.
– Ranskalaiset myös osasivat johtaa ja vetää neuvotteluja diplomaattisesti.
Ministeri kuvaa Pariisin sopimusta kattavaksi ja kohtuullisen kunnianhimoiseksi. Tiilikainen jatkaa, että nyt sovittiin isoista ja merkittävistä asioista, ei ”jonninjoutavista” pikkuasioista.
– Vain tulevat vuodet näyttävät, miten vaikuttava sopimus todella on.