"Tässä on selkeä arvovalintaero" – keskustaedustajat ryöpyttivät hallitusta pk-yritysten sorsimisesta
Keskusta ei hyväksy pienten ja keskisuurten yritysten rajaamista pois investointien ilmastoperusteisista verohyvityksistä.
Hallituksen esittämä hyvitys on suunnattu yli 50 miljoonan euron investointeihin, eli vain suurimmat yritykset pääsevät hyötymään siitä.
Keskustan Timo Mehtälä ihmetteli mietinnön palautekeskustelussa, miksi pienempien yritysten investoinnit eivät kelpaa hallitukselle. Keskusta laskisi rajan miljoonaan euroon, jotta myös pienet ja keskisuuret yritykset voivat tehdä kasvua tukevia investointeja.
Mehtälä huomautti, että Euroopan unionin suurimmat maat Saksa ja Ranska ja Pohjoismaista Tanska Pohjoismaana pitävät rajana miljoonaa euroa, ja Saksa on vetänyt rahan pienille yrityksille jopa 500 000:een euroon.
Itäisessä Suomessa hyvityksen pitäisi myös keskustan mielestä olla korkeampi, koska siellä tarvitaan vielä kipeämmin työpaikkoja. Näin toimivat Mehtälän mukaan myös Saksa ja Ranska.
– Suomessa tarvitaan nyt kipeästi uusia investointeja eri puolille maata, ei pelkästään muutamia jättihankkeita, Mehtälä näki.
Mehtälä sanoi yrittäjänä yllättyneensä hallituksen päätöksistä pienten ja keskisuurten yritysten osalta.
– Arvonlisäveron korotukset, kotitalousvähennyksen leikkaus ja kulutusveron kiristys ovat osuneet juuri niihin yrityksiin, jotka työllistävät Suomessa eniten. Alle kymmenen hengen yrityksiä meillä on 93 prosenttia, ja jos lasketaan maa- ja metsätalous ja kalatalous mukaan, 96 prosenttia, ja nyt te kohdistatte investointituet vain suurille toimijoille.
Mehtälän mukaan keskusta ei hyväksy tätä.
– Nyt tarvitaan koko maata ja kaikenkokoisia yrityksiä hyödyttävä päätös.
Entinen elinkeino- ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) näki, että hallituspuolueilla ja keskustalla on asiassa selkeä arvovalintaero.
– Isoon kansainväliseen kilpailuun tästä voi olla, mutta ei tällä mitään investointipiikkiä Suomeen saada aikaiseksi.
Lintilä piti suurimpana ongelmana nyt sitä, että pk-sektori ei investoi. Esityksen tiukkaan aikaikkunaan saadaan Lintilän mukaan myös mahtumaan ehkä vain muutamia kriteerit täyttäviä hankkeita.
– Se, jos laitetaan jatkoaikoja, voi tietysti muuttaa tilannetta.
Keskusta äänestyttää vastalauseestaan, jossa esitetään investointirajaksi miljoonaa euroa ja painotettaisiin verohyvitystä niin, että Itä-Suomessa se olisi 20 prosentin sijasta 30 prosenttia.
Valtiovarainvaliokunnan verojaoston kokoomuslainen puheenjohtaja Ville Valkonen puolusti hallituksen esitystä. Hänen mukaansa investointihyvityksen tarkoituksena on nimenomaan houkutella Suomeen suuria vihreitä investointeja, eikä olla mikään kaikenkattava yhteisöveroalennus jollekin tietylle toimialalle tai tiettyyn toimintaan.
– Sekin tietysti saattaisi olla joissain olosuhteissa järkevää, mutta mitä kattavampi hyvitys tehtäisiin, mitä pienemmille hankkeille, sitä enemmän luonnollisesti myöskin verotuottovaikutus kasvaisi, hän huomautti.
Valkosen mukaan hallituksen mallilla yritetään estää isojen investointien meno kilpailijamaihin ja rajan vedolla 50 miljoonaan vaikutukset valtiontalouteen voidaan vielä hallita.
– Ja kuitenkin saadaan aikaan myöskin selvää vaikutusta puhtaaseen teolliseen siirtymään, jota kipeästi Suomessa tarvitaan, hän perusteli.