Tänään selviää, ketkä hakevat Suomen vaikutusvaltaisimman virkamiehen pestiä – Juhana Vartiainen ja Päivi Nerg liittyivät valtiosihteeri Martti Hetemäen seuraajaehdokkaiden joukkoon

Valtiuovarainministeriö

Tänään selviää, ketkä kaikki pyrkivät Martti Hetemäen seuraajaksi valtiovarainministeriön valtiosihteeriksi.

Keskiviikkoaamupäivän aikana virkaa hakeneiden joukkoon liittyivät kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja valtiovarainministeriö alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Vartiainen on toisen kauden kansanedustaja Helsingistä. Ennen kansanedustajan uraansa hän toimi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin ylijohtajana vuosina 2012–2015.

Viime vuonna Vartiainen pyrki ensin Suomen Pankin pääjohtajaksi ja sen jälkeen Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi, mutta ei tullut valituksi paikkoihin.

Nerg aloitti VM:ssä hallintopolitiikasta vastaavana alivaltiosihteerinä viime vuoden alussa. Siinä tehtävässä hän toimi kaatuneen maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtajana edellisen vaalikauden lopulla.

Aiemmin Nerg työskenteli sisäministeriön kansliapäällikkönä.

Hakijoita on tähän mennessä kuusi.

Valtiovarainministeriö ilmoitti eilen tiistaina aamupäivästä, että virkaan olivat hakeneet siihen mennessä ministeriön johtaviin virkamiehiin kuuluvat Leena Mörttinen ja Markus Sovala.

Mörttinen on työskennellyt VM:ssä rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkönä vuodesta 2017. Sovala nimitettiin syyskuussa VM:n talouspolitiikan koordinaattoriksi. Lehtonen puolestaan on aiemmin hakenut eri alojen johtajanpaikkoja.

Hakemuksensa virkaan ovat jättäneet myös Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajana työskentelevä Lauri Kajanoja sekä tradenomi Piotr Marko Lehtonen.

Lisää hakijoita voi vielä ilmaantua, sillä hakemuksen ehtii jättää vielä tänään keskiviikkona. Hakuaika päättyy kello 14.

Valtiosihteeri on VM:n ylin virkamies.

Hänen työhönsä kuuluu johtaa valtiovarainministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa. Hetemäkeä on yleisesti pidetty Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä.

Valtiosihteeri on vaihtumassa, sillä virkaa vuodesta 2013 hoitanut Hetemäki ei aio hakea jatkokautta. Hän on kertonut, että haluaisi siirtyä työelämäprofessoriksi.

Uusi valtiosihteeri aloittaa työnsä maaliskuussa. Virka täytetään viiden vuoden määräajaksi.

Juttua päivitetty ja otsikkoa muokattu klo 10.33 tiedolla Juhana Vartiaisen, Päivi Nergin ja Lauri Kajanojan hakemuksista