Taloyhtiöt merkittävässä roolissa energian säästämisessä – tämän kysymyksen takia kannattaa harkita yhtiökokousten koolle kutsumista
Energian hintojen nousu on herättänyt vähitellen myös taloyhtiöt pohtimaan keinoja kulutuksen laskuun. Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia kertoo, että hienovaraista varautumista on jo ollut näkyvissä.
– Veikkaisin, että tämä on asia, joka tulee olemaan tapetilla viimeistään talvella. Jos ei ole osattu varautua, niin yhtäkkiä se onkin se kustannusten nousu, jonka myötä se tulee keskusteluun, hän sanoo.
Haltia suosittelee taloyhtiöitä varautumaan energiakustannusten nousuun ajoissa ja harkitsemaan yhtiökokouksen koolle kutsumista.
– Eli halutaanko nostaa vastikkeita vai onko valmiutta nimenomaan etsiä niitä säästökohteita, esimerkiksi lämmityksestä.
Lämpötilan lasku asunnoissa ja yleisissä tiloissa onkin ehdottomasti tehokkain keino laskea taloyhtiöiden energiakustannuksia, kertoo valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski.
Sen avulla voidaan saada aikaan jopa satojen eurojen vuosittaiset säästöt asuntoa kohti. Lisäksi erityisesti kerrostaloasunnoissa lämpötila on hänen mukaansa usein korkeampi kuin suositeltu 20–22 astetta, eli varaa laskuun on.
Kiinteistöliiton Haltia huomauttaa, että periaatteessa taloyhtiön hallitus voi päättää itsenäisesti lämpötilan hienovaraisesta säädöstä, mutta jos halutaan tehdä merkittävämpi, esimerkiksi asteen tai parin lasku, siitä kannattaa päättää yhtiökokoustasolla.
Hallitus voi myös päättää lämmityskustannusten hillitsemiseksi esimerkiksi ikkunoiden tiivistämisestä, jos se pystytään toteuttamaan talousarvion puitteissa. Jos budjetti ylittyy, tarvitaan siitäkin yhtiökokouksen päätös.
Toiseksi suurin energiakulu taloyhtiöissä on lämmin käyttövesi. Motivan Suur-Uskin mukaan suurimmassa osassa yhtiöitä käyttöveden kulutusta ei mitata huoneistokohtaisesti, vaan se kertyy yhteiseen pottiin.
– Se myös näkyy siinä, että siellä missä huoneistokohtaiset mittarit on, veden kulutus lienee jopa 30 prosenttia vähäisempää kuin siellä, missä mittareita ei ole, hän sanoo.
Taloyhtiöiden tasolla keinot vähentää lämpimän veden käyttöä ovat myös hyvin rajalliset. Käytännössä asukkaita voidaan pääasiassa vain neuvoa ja kannustaa.
Kolmanneksi suurin energiakulu on taloyhtiötasoinen sähkönkulutus eli esimerkiksi valaistus, saunat ja kylmäkellarit. Niissä vähennysmahdollisuudet ovat pääosin varsin pienet.
Kiinteistöliiton Haltian mukaan esimerkiksi saunojen käyttömaksujen lähtökohta on, että niillä katetaan vähintään tilojen käytöstä aiheutuvat juoksevat kulut. Jos maksuja halutaan energiakustannusten noustessa selvästi nostaa, hän suosittelee viemään tämänkin asian herkästi yhtiökokouksen päätettäväksi.
– Ne herättävät keskustelua helposti. Ja se on ehkä parempi käydä yhtiökokouksessa tai sen yhteydessä kuin sitten jälkipyykkinä.
Suur-Uski kertoo Motivan saaneen viime aikoina valtavasti yhteydenottoja energian säästöön liittyen.
Taloyhtiöillä on asiassa suuri merkitys, sillä esimerkiksi kerrostaloasukkaan mahdollisuudet vaikuttaa energian kulutukseen yksin ovat hyvin rajalliset.
– Me olemme poikkeuksellisessa tilanteessa. Tulevana talvena pitää tehdä pikkuisen enemmän kuin toivon mukaan normaalisti sitten jatkossakaan. Kyllä tämä tilanne jollakin aikajänteellä palautuu kuitenkin vähän lähemmäs normaalia.