Taksiliitto uskoo hintojen nousevan tietyissä tilanteissa: "Jouluna ei ajeta samoilla hinnoilla"

Taksiliitto on tyytyväinen liikennekaariesitykseen tulleisiin muutoksiin. Puheenjohtaja Jari Lemmetyinen on tyytyväinen siihen, että lupia vaaditaan kaikilta ja että aiemmin esillä ollut 10 000 euron raja poistui.

Lemmetyinen arvioi, että liikennekaaren vaikutus taksikyytien hintoihin riippuu kysynnästä ja sesongista.

– Saattaa olla päiviä ja tilanteita, että voi olla, että halpenee, mutta aivan varmasti tulee tilanteita, että hinnat nousevat. En usko, että joulupäivänä enää ajetaan sitten samoilla hinnoilla kuin nykyjärjestelmän aikana.

Helsingissä kyytiä odottanut taksinkuljettaja Sampo Kaarenmaa uskoo, että uudistus ei ole asiakkaan kannalta edullisin. Hän arvioi, että hinnat nousevat, kun yrittäjät saavat hinnoitella omat taksansa.

Taksiyrittäjä Petri Herralan mukaan taas liikennekaaren hintavaikutuksen arviointi on vaikeaa. Hän arvioi, että jos takseja tulee lisää, niin hinnat saattavat laskea.

– Tässähän ehtii tietysti paljon tapahtua ennen kuin muutokset tulevat voimaan. Suurin ongelma alalla tällä hetkellä ovat pienet katteet, Herrala pohtii.

Herrala huomauttaa, että nykytilanteessakin on hankalaa löytää vastuuntuntoisia työntekijöitä taksia ajamaan.

Lemmetyinen sanoo, että alkuun uudistus saattaa innostaa alalle uusia yrittäjiä, mutta uskoo tilanteen tasaantuvan parissa vuodessa. Maaseudun taksiyrittäjien hän uskoo pysyvän omilla alueillaan.

– Meillä on tosin nykyiselläänkin ollut pieni ongelma uusien yrittäjien saamisessa maaseudulle.

Lemmetyinen sanoo, että yksi ratkaisu riittävän taksitarjonnan varmistamiseksi harvaan asutetuilla alueilla voisi olla se, että esimerkiksi kunnat tukisivat alueellaan toimivaa taksiyrittäjää.

Juttua ja otsikkoa täydennetty ja kuva vaihdettu kello 19.57.