Svjatlana Tsihanouskaja vetoaa: Älkää unohtako Valko-Venäjää

Suomessa vierailevan Valko-Venäjän oppositiojohtajan mukaan kansalaiset eivät ole luovuttaneet, vaikka heidät on pakotettu väkivallalla pois kaduilta.
Valko-Venäjä

Suomeen maanantaina vierailulle saapunut Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja vetoaa ulkomaihin, etteivät ne unohtaisi Valko-Venäjän pahana jatkuvaa tilannetta.

Tsihanouskaja sanoo STT:n haastattelussa, ettei kriisiltä pidä sulkea silmiä, vaan Valko-Venäjän kansaa pitäisi auttaa niin paljon kuin mahdollista.

Elokuun vilpillisiä presidentinvaaleja Valko-Venäjällä seuranneet massiiviset mielenosoitukset on saatu loppumaan kovalla väkivallalla.

Tsihanouskaja sanoo huomanneensa, että samalla on alkanut hiipua myös maailman mielenkiinto Valko-Venäjää kohtaan.

Siinä yksi syy, miksi Tsihanouskaja matkustelee ympäri Eurooppaa ja on tullut myös Suomeen.

–  Tulimme kertomaan tarinaamme, sitä miksi taistelemme. Sitä, että 800 kilometrin päässä maastanne on ihania ja työteliäitä ihmisiä, jotka eivät voi elää niin kuin haluaisivat, koska (Aljaksandr) Lukashenka ei suostu astumaan syrjään, Tsihanouskaja kertoo.

Ihmiset eivät Tsihanouskajan mukaan ole enää kaduilla, koska kuka tahansa voidaan pidättää ja koska he ovat aidosti peloissaan. Tästä ”helvetistä” huolimatta valkovenäläiset eivät ole luovuttaneet vaan ovat nyt Tsihanouskajan mukaan enemmän maan alla organisoimassa toimintaansa.

Tsihanouskajan mukaan jokainen uusi vangitseminen saa kansalaiset yhä vihaisemmaksi, eikä Lukashenkalla ole enää mitään mahdollisuutta pysyä maan johdossa.

Tsihanouskajan mukaan oppositio ei halua Valko-Venäjän kokonaan romahtavan, ja siksi maan hallinto olisi saatava painostettua mahdollisimman pian neuvotteluihin uusista vaaleista.

Päävastuu tästä on Tsihanouskajan mukaan valkovenäläisillä itsellään, mutta siihen tarvitaan myös ulkomaiden apua. Hän muistuttaa Suomella olevan mainetta kyvyistään neuvottelijana.

–  Ehkä Suomi voisi olla tässä avainroolissa auttamassa meitä. Ehkä Etyjin kautta tai houkuttelemassa Venäjää neuvottelupöytään, Tsihanouskaja pohdiskelee.

Toinen toive Suomen ja muiden ulkovaltojen suuntaan on taloudellisten suhteiden katkaiseminen Lukashenkaa pönkittäviin valtiollisiin yrityksiin.

Tärkeää olisi varmistaa myös se, etteivät ihmisoikeuksia Valko-Venäjällä rikkoneet pääse livahtamaan ilman rangaistusta. Tsihanouskajan mukaan oppositio haluaisi luoda kansainvälisen tutkintaelimen selvittämään muun muassa kidutustapauksia. Ehkä Suomi voisi sellaistakin tukea, hän pohtii.

Opposition presidenttiehdokkaana ollut ja vaalien jälkeen maanpakoon joutunut Tsihanouskaja tapaa tiistaina ja keskiviikkona Suomessa presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.).