Susien metsästyskiintiö karvas pettymys Ruotsissa – "Riskinä vallansiirto EU:lle"

Metsästys

Ruotsin Metsästäjäliitto kritisoi Ruotsin lääninhallitusten päätöstä antaa lupa vain 33 suden metsästämiselle ensi talvena.

Metsästäjäliitto on aiemmin vaatinut, että susikanta tulee vähentää Ruotsin eduskunnan määrittelemälle 300 yksilön eli suotuisan suojelun tasolle. Se olisi tarkoittanut yli sadan suden metsästyskiintiön hyväksymistä.

Asiasta kertoo Suomen Metsästäjäliitto tiedotteessaan.

Länsinaapurin metsästäjäliitto pitää lääninhallitusten päätöstä ylivarovaisena, sillä tiukat metsästyskiintiöt ovat johtaneet kannan kasvuun.

Suden kannanhoidollinen metsästys aloitettiin Ruotsissa viime talvena.

– Näyttää siltä, ​​että päätöksenteon painopiste on vain kannan koossa, joka ei saisi mennä alle 300 eläimen, eikä niinkään kannan kasvun hidastamisessa tai kannan vähentämisessä. Susikannalle ei olisi dramaattista vaikka susikanta laskisi hetkellisesti alle 300 yksilön, koska jo samana vuonna – pentujen syntymisen jälkeen – olemme jälleen tuon rajan yläpuolella, Ruotsin Metsästäjäliiton puheenjohtaja Peter Eriksson sanoo.

Erikssonin johtama liitto pelkää, että susipolitiikka luisuu Euroopan unionin päätäntävaltaan.

– Jos Ruotsin luonnonvaravirasto ja lääninhallitukset sallivat susikannan kasvun, on riski, että kaikki valta siirretään asiassa EU:lle.

– Hallituksen ja eduskunnan on tehtävä kaikkensa taatakseen sellaisen suurpetohallinnon, johon metsästäjät, eläinten omistajat ja maaseudun asukkaat luottavat.

Suomessa susikannan arvioidaan olevan tällä hetkellä suurin 120 vuoteen. Susien yksilömäärä oli maaliskuussa 2021 noin 279−321. 

Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää parhaillaan kaksivuotisessa hankkeessaan, kuinka paljon Suomessa pitäisi olla susia, jotta lajin suojelutaso olisi suotuisa. Vastaus ei ole vielä selvillä.

Maa- ja metsätalousministeriö käyttää hankkeen tuloksia susikannan hoidon suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Lajin suojelutaso määritellään suotuisaksi, jos laji on elinkelpoinen luontaisilla elinalueillaan ja säilyy sellaisena myös pitkällä aikavälillä.