Suomi mallimaana Euroopan neuvoston kokousviikoilla

Euroopan neuvosto

Suomi saa Euroopan neuvoston tänään alkavan kokousviikon aikana myönteistä julkisuutta, kun yleiskokous keskustelee, miten naisten poliittista osallistumista voitaisiin lisätä.

Aihetta käsittelevässä raportissa todetaan, että Euroopan neuvoston jäsenmaista vain Ruotsissa, Suomessa, Islannissa ja Espanjassa naisia on enemmän kuin neljäkymmentä prosenttia kansanedustajista.

Maanantaina Suomen EN-valtuuskunnan entiselle varapuheenjohtajalle, kansanedustaja Antti Kaikkoselle (kesk.) myönnetään Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen kunniajäsenyys.

Kaikkonen toimi valtuuskunnassa vuodet 2003-2015, joista varapuheenjohtajana 2006-2011.

Jäsenyytensä aikana Kaikkonen toimi muun muassa oikeudellisten ja ihmisoikeusasioiden komiteassa sekä poliittisessa komiteassa.

Hän toimi myös yleiskokouksen raportoijana Itämeren alueen sosioekonomisista mahdollisuuksista. Yleiskokous hyväksyi Kaikkosen raportin vuonna 2009.

– Kunniajäsenyys on hieno kunnianosoitus yli kymmenen vuoden työstä parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Suomen valtuuskunnassa toimiminen oli hyvin mielenkiintoista aikaa ja loi hyvää pohjaa nykytehtäviini. Strasbourgin vuosina opin ymmärtämään eri maiden ulkopolitiikan motiiveja. Sain myös varsin hyvän kontaktiverkon eri puolille Eurooppaa, Kaikkonen sanoo.

Aiemmin kunniajäseniksi on nimitetty suomalaisista kansanedustajista muun muassa Martti Tiuri (kok.), Mikko Elo (sd.), Sinikka Hurskainen (sd.), Kimmo Sasi (kok.), Juha Korkeaoja (kesk.) ja Markku Laukkanen (kesk.).

Maahanmuutto, Ukrainan sota ja muut ajankohtaiset kriisit Euroopassa ja sen lähialueilla hallitsevat Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoviikkoa.

Ranskan Strasbourgiin kokoontuvat kansanedustajat Euroopan neuvoston lähes viidestäkymmenestä jäsenmaasta keskustelevat viikon aikana myös muun muassa antisemitismistä, maailmanlaajuisten tautiepidemioiden ehkäisystä ja tekijänoikeuksista internetissä.

Kokousviikon ajankohtaiskeskustelun puheenaiheeksi on ehdotettu Vuoristo-Karabahin tilannetta.

Myös Venäjällä vangittuna olevan ukrainalaisen kansanedustajan ja lentäjän Nadija Savtšenkon tapaus nousee yleiskokouksen keskusteluun.

Yleiskokouksen vieraspuhujiin kuuluvat EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Itävallan presidentti Heinz Fischer sekä Turkin ja Georgian pääministerit Ahmet Davutoglu ja Giorgi Kvirikashvili.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Maria Guzenina (valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Sirkka-Liisa Anttila (varapuheenjohtaja, kesk.), Anne Kalmari (kesk.), Tom Packalén (ps.) ja Jaana Pelkonen (kok.) sekä varajäseninä Petri Honkonen (kesk.), Susanna Huovinen (sd.), Anne Louhelainen (ps.), Olli-Poika Parviainen (vihr.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Täydennetty kello 11.04 Antti Kaikkosen kommentilla.