Suomessa varmistuneet omikrontartunnat ovat samasta viiden hengen seurueesta – toinen omikrontapaus todettu Turussa

Seurueen kolme muuta jäsentä on testattu, ja mahdolliset omikronin aiheuttamat tartunnat selviävät viimeistään ensi viikolla.
Koronavirus

Suomessa todetut kaksi omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa ovat peräisin samasta viiden ihmisen seurueesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra STT:lle.

Ruotsista tulleen seurueen kolme muuta jäsentä on testattu. Mahdolliset omikronin aiheuttamat koronatartunnat selviävät viimeistään ensi viikolla, Savolainen-Kopra kertoo.

Varmistetun tartunnan saaneista toinen on Helsingistä, toinen Turusta. Molempien oireet ovat lieviä, eivätkä he ole tarvinneet sairaalahoitoa. Kaikki altistuneet ihmiset on tavoitettu, testattu sekä asetettu karanteeniin.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella on Ruotsista saapuneesta matkaseurueesta kaksi koronatartunnan saanutta. Sairaanhoitopiiri arvioi, että on erittäin todennäköistä, että kyseessä on omikrontartunnat. Tulokset varmistuvat ensi viikon alkuun mennessä.

Seurueen ihmisillä on ollut kontakteja Suomeen paluun jälkeen omilla asuinalueillaan. THL kertoo, että paikalliset terveysviranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen, Helsingin ja Uudenmaan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueilla.

Pohjois-Savossa selvitettävät omikronepäillyt on asetettu eristykseen. Heidän kontaktinsa on selvitetty ja asetettu karanteeniin. Infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan altistuneita on yli 10 ja kaikki altistuneet on koronatestattu.

Helsingin omikrontartunnalle on altistunut vain tartunnan saaneen perheenjäsenet, Hus kertoo.

Viiden hengen seurue matkusti Ruotsista Suomeen lentäen. THL:n tiedossa ei ole, että matkan aikana olisi syntynyt altistumisia ulkopuolisille.

–  Me olemme ilmoittaneet normaalin tavan mukaisesti näistä kansainvälisesti, ja tartunnanjäljitykset on tehty sitä kautta. Meidän tietojen mukaan lennolla ei ole arvioitu olevan altistuneita, Savolainen-Kopra kertoo.

Omikronepäilyjä on tullut Suomeen myös muista lähteistä, Savolainen-Kopra kertoo. Epäilyksi lasketaan tietynlainen SGTF-PCR-koronatestitulos, ja virustyyppi varmistetaan sekvensoinnilla. Epäilyiksi lasketaan myös riskimaiksi luokitelluista eteläisen Afrikan maista Suomeen palanneet, vaikkei SGTF-PCR-tulosta heillä ole.

Savolainen-Kopran mukaan rajatestauksen kautta on tullut tietoon yksittäisiä omikronepäilyjä. Yksikään näistä ei ole varmistunut omikronin aiheuttamaksi koronatartunnaksi.

Esimerkiksi Husin laboratoriossa on tällä hetkellä tutkinnassa seitsemän omikronepäilyä, joiden sekvensointi valmistuu ensi viikolla.