Ammatillinen koulutus suositumpaa Suomessa kuin OECD-maissa keskimäärin
Suomessa ammatillinen koulutus on suositumpaa kuin OECD-maissa keskimäärin, kertoo taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD tuoreessa raportissaan.
Suomessa 68 prosenttia kaikista toisen asteen opiskelijoista opiskelee ammattioppilaitoksissa, kun OECD-maissa vastaava luku on keskimäärin 44 prosenttia. Toisen asteen opinnot viittaavat peruskoulun jälkeisiin opintoihin, myös lukioihin.
Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Suomen korkeaa lukua selittää nimenomaan aikuisopiskelijoiden määrä. Ammattikouluopiskelijoiden keskimääräinen ikä on OECD:n alueella 21 vuotta, kun Suomessa opiskelijoiden keski-ikä on selvästi korkeampi, 28 vuotta.
Suomessa 15–19-vuotiaista toisen asteen opiskelijoista lähes 45 prosenttia oli ammatillisessa koulutuksessa, kun OECD-maissa vastaava luku on alle 38 prosenttia.
Tyypillisimmin Suomessa opiskellaan suunnitteluun, tuotantoon ja rakentamiseen liittyvillä linjoilla, joilla opiskeli lähes neljäsosa opiskelijoista.
Suomessa alle viidesosa ammattikoululaisista oli työelämää ja koulua yhdistelevissä ohjelmissa. OECD-maissa lähes puolet opiskelijoista opiskeli työelämään yhdistetyissä ohjelmissa.
Toisaalta Suomessa kaikilla ammattikoululaisilla on mahdollisuus päästä korkeakoulutukseen, mikä muissa maissa oli harvinaisempaa. Suomessa myös suurin osa ammattikoulujen rahoituksesta oli julkista rahoitusta, kun OECD-maissa tämä osuus oli huomattavasti pienempi.
OECD-raportti keskittyi ammatilliseen koulutukseen, mutta siinä perattiin myös muita eri maiden koulutusjärjestelmien eroavaisuuksia.
Raportista selviää esimerkiksi se, että peruskoululaiset saavat Suomessa yli tuhat tuntia vähemmän pakollisia oppitunteja peruskoulun aikana kuin OECD-maissa keskimäärin.
OECD-maiden oppilaat saivat pakollisissa aineissa keskimäärin noin 7 600 oppituntia Suomen perusopetusta vastaavan pakollisen koulutuksen aikana. Suomessa pakollisten oppituntien määrä on vain vajaat 6 400. Luvut ovat peräisin viime lukuvuodelta.
Ruotsissa pakollisia oppitunteja on noin 6 900, mikä on enemmän kuin Suomessa mutta vähemmän kuin OECD-maissa keskimäärin. Virossa pakollisten oppituntien määrä on peruskoulun aikana runsaat 6 400.