Suomen akkustrategia noteerattiin Valkoisessa talossa saakka, Lintilä kertoo – mineraalien alkuperämaa kiinnostaa nyt kuluttajia
Suomen akkuklusteri herättää maailmalla kiinnostusta, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi keskustan ilmasto- ja energiapoliittisessa webinaarissa.
– Saamme siitä paljon kyselyjä, sitä seurataan hyvin paljon.
Lintilä myös kehaisee, että työ- ja elinkeinoministeriön laatima kansallinen akkustrategia nosteerattiin Yhdysvaltain pääkaupungissa saakka. Suomi nostettiin Valkoisen talon kesäkuisessa raportissa esiin maana, jolla on akkumineraaleja ja joka teki kansallisen akkustrategian.
– Viime viikolla viimeksi tuotiin julki Vaasassa uuden akkutehtaan suunnitelma. Syyskuussa minulla taisi olla Uudenkaupungin tehtaan vihkiäisiin kutsu. Sotkamossa Terrafame on nyt ajamassa ylös omaa akkukemikaalituotantoaan ja Harjavaltaan on tulossa akkukierrätystä, ministeri luettelee esimerkkejä akkualan noususta.
Ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita akkumineraaliensa alkuperästä, ja Lintilän mukaan se on vahvuus Suomelle.
Kaivostoiminta on Suomessa niin ympäristöystävällistä kuin mahdollista, Lintilä sanoo.
– Terrafame on tällä hetkellä maailman vähähiilipäästöisin kaivos. Siellä on tehty erittäin hyvää työtä. Näen huomattavasti kestävämpänä Sotkamossa tuotetun koboltin kuin Kongossa kaivetun koboltin.
Lintilän mukaan uuden kaivoslain pykälät alkavat olla valmiita. Eduskunnalle lakiesitys voisi mennä loppuvuodesta.
– Poliittinen neuvottelu alkaa varmaankin syyskuun alusta.
Lintilän mukaan Suomelle on erittäin iso etu, että täältä löytyvät keskeiset akkumineraalit. Elinkeinoministeri huomauttaa, että nikkeliä ja kobolttia on Suomessakin alueella, joka on linnuntietä vain noin 400-500 kilometrin pituinen.
– Maailmalta ei tuolta säteeltä löydy yhtään paikkaa, jossa sama on mahdollista.
Kaivostoiminnan vaikutukset ympäristöön herättävät ihmisissä myös huolta. Kaivosvarauksia on myös Saimaalla, jonka rannalla asuu eduskunnan ympäristövaliokunnassa vaikuttava kansanedustaja Hanna Kosonen.
Kosonen totesi keskustan seminaarissa, että kaivoslain muutos on tästäkin näkökulmasta iso asia.
-Itse odotan tulevalta kaivoslailta kyllä sitä, että siinä vastataan hallitusohjelmankin kirjauksiin siitä, että maanomistajien ja kuntien tahtoa kuullaan. Tälläkin hetkellä kunnat pystyvät kaavoituksen kautta kyllä tosi paljon vaikuttamaan siihen, minne kaivoksia tulee, Kosonen sanoo.
– Luonnon suhteen todella herkät alueet pitää ottaa tarkasti huomioon, ja pelko häipyisi täältä meidänkin alueelta ja tänne voisi sellaista kaivostoimintaa tulla, joka ei heikentäisi luontoarvoja.