Suolistosyövän riski kasvaa Suomessa etenkin alle 50-vuotiailla – tällainen ruokavalio pienentää sairastumisriskiä
Suolistosyövän riski kasvaa Suomessa etenkin alle 50-vuotiailla, varoittaa Syöpäjärjestöt. Sairastumisriskiä paksu- ja peräsuolisyöpiin lisää ruokavalio, joka sisältää paljon punaista lihaa, prosessoituja lihavalmisteita ja alkoholia sekä vain vähän kuituja.
Suolistosyövät ovat rinta- ja eturauhassyövän jälkeen suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpä. Tällä hetkellä uusia paksu- ja peräsuolisyöpiä löydetään vuosittain noin 4 000, ja määrä on kasvussa. Ennusteiden mukaan vuonna 2040 tapauksia todetaan Suomessa vuosittain jo yli 5 000.
– Alle 50-vuotiaiden syöpävaara on kasvanut 2000-luvulla 40 prosenttia. Sitä vanhemmilla syöpävaara on kasvanut 20 prosenttia, kertoo Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä tiedotteessa.
Syöpäjärjestöt muistuttaa, että ruokavaliotaan pystyy muuttamaan yksinkertaisilla arjen valinnoilla myös kesällä.
– Kesästä ja hyvästä ruoasta voi nauttia hyvällä omallatunnolla, sillä ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Tiukat dieetit kannattaa unohtaa ja keskittyä monipuoliseen ja värikkääseen ruokavalioon, sanoo Syöpäjärjestöjen erityisasiantuntija Taija Puranen.
Hyvä tapa varmistaa kuidun saanti on valita täysjyvätuotteita. Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä.