Strasbourgin ampumatapauksessa tehty kiinniottoja – silminnäkijöiden mukaan ampuja huusi "Jumala on suurin"

Epäilty oli istunut vuoden saksalaisvankilassa ennen karkotustaan takaisin Ranskaan
Strasbourg

Ranskan Strasbourgin eilisiltaisen ampumistapauksen epäilty huusi silminnäkijöiden mukaan ”Jumala on suurin” arabiaksi, syyttäjä Remi Heitz kertoi tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa neljä epäiltyyn ampujaan liittyvää ihmistä on otettu kiinni.

Ampumatapauksen epäilty oli toissa vuonna tuomittu Saksassa kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen murtovarkauksista, saksalaisviranomaiset kertovat.

Hän istui vuoden vankilassa Saksassa ennen karkotustaan takaisin Ranskaan.
Tagesspiegel-lehden mukaan mies murtautui vuonna 2012 hammaslääkärin vastaanotolle, josta hän vei rahaa, postimerkkejä ja hampaiden paikoissa käytettävää kultaa. Neljä vuotta myöhemmin mies murtautui apteekkiin ja varasti sieltä rahaa.

– Tarkkailemme tilannetta Reinin alueella, mutta tällä hetkellä emme usko epäillyn ylittäneen rajaa Saksaan, kertoo Saksan Baden-Wüttembergin osavaltion sisäministeriön tiedottaja. Osavaltio sijaitsee Ranskan vastaisella rajalla.

Miehen kotiin tehtiin eilisaamuna kotietsintä ryöstön tutkinnan vuoksi, mutta miestä ei silloin tavoitettu, ranskalaisen BFM-tv-kanavan tiedot kertovat. Hänen kotoaan kuitenkin löydettiin kranaatteja.

Kanavan mukaan Strasbourgissa syntynyt 29-vuotias mies on ollut jo nuoresta iästä poliisin vanha tuttu useiden rikosten vuoksi. Hän on yhä karkuteillä, mutta häntä etsii useita satoja ihmisiä poliisista ja armeijasta.

Ampumapaikalta mies pakeni taksilla. Taksinkuljettaja kertoi myöhemmin poliisille, että epäilty oli haavoittunut.

BFM:n haastatteleman silminnäkijän mukaan hyökkääjä oli isokokoinen ja aseistautunut rynnäkkökiväärillä.

Kuolleita on ranskalaisviranomaisten mukaan kolme ja haavoittuneita 13. Aiemmin tänä aamuna Bas-Rhinin prefektuurista kerrottiin, että kuolleita olisi vain kaksi ja haavoittuneita 14. Yöllä Ranskan sisäministeri Christophe Castaner puhui kolmesta kuolleesta.

Ampuminen tapahtui eilen Strasbourgin ydinkeskustassa lähellä joulumarkkinoita noin kahdeksalta illalla.
Viranomaisten mukaan keskustassa rutiininomaisissa partiotehtävissä olleet sotilaat olivat tulitaistelussa epäillyn kanssa ja haavoittivat häntä, mutta eivät onnistuneet estämään häntä pakenemasta.

– Ei ole poissuljettua, että ampuja on poistunut alueelta, sanoo Ranskan apulaissisäministeri Laurent Nunez BFM:n mukaan.

Ranska on nostanut valmiustasoaan ja kiristänyt rajavalvontaa, sillä Strasbourg sijaitsee aivan Saksan rajalla.

Viranomaiset ovat myös tiukentaneet valvontaa kaikilla joulutoreilla Ranskassa, ja Strasbourgissa joulutori on suljettu keskiviikkona. Alueen koulut ovat keskiviikkona avoinna, mutta vanhemmat voivat halutessaan pitää lapset kotona.

Presidentti Emmanuel Macron seuraa tilannetta Pariisissa, jossa hän piti puolenyön jälkeen kriisikokouksen.

Poliisin mukaan turvallisuuspalvelut tiesivät epäillyn tekijän entuudestaan ja hänen katsottiin olevan mahdollinen terroriuhka, kertoo BBC. AFP:n tutkintaa lähellä olevan lähteen mukaan epäilty oli tarkoitus ottaa kiinni tiistaina aamulla.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet teon terroristista motiivia, mutta Ranskan terrorisminvastainen viranomainen on aloittanut tapauksen tutkimisen.

Ulkoministeriön mukaan Suomen Pariisin-suurlähetystö seuraa tilannetta tarkasti. Tällä hetkellä tiedossa ei ole, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Ranskassa on kuollut vuodesta 2015 lähtien terrori-iskuissa yhteensä 246 ihmistä.

Ravintolassa illalla ollut STT:n toimittaja Milja Rämö kertoo kuulleensa ainakin kaksi laukausta Petite Francen alueella.

Rämö kertoo nähneensä ravintolassa, että yhtä miestä elvytettiin.

– Kuulin ravintolaan kaksi laukausta, jonka jälkeen ravintolasta laitettiin valot pois ja olimme täällä täysin hiljaa. Kaduilta kuului huutoa, jonka jälkeen ravintolaan tuli rymisten noin 15 ihmistä pois kaduilta, Rämö kertoi.

Sen jälkeen paikalle tullut poliisi jututti ulkoa paenneita ihmisiä.

Ravintolan henkilökunta kielsi ihmisiä poistumasta ravintolan tiloista. Yhdeltä yöllä paikallista aikaa Rämö kertoi, että ihmiset on päästetty ravintolasta pois. Heidät päästettiin ravintolasta muutaman hengen ryhmissä. Ravintola oli poliisinauhalla eristetyllä alueella, joten ravintolassa joutui olemaan pidempään.

– Jos ravintola olisi ollut 10–20 metriä toisessa suunnassa, olisimme päässeet sieltä pois jo paljon aikaisemmin, Rämö sanoo.

Ravintolassa ihmiset lähinnä istuivat ja odottivat. Tunnelmaa ravintolassa Rämö kuvailee epäuskoiseksi.

Strasbourgissa on tällä hetkellä useita suomalaisia europarlamentaarikkoja, sillä kaupungissa on meneillään EU-parlamentin istunto.

Euroopan parlamentti kokoontuu kerran kuukaudessa täysistuntoon Strasbourgissa.

Täysistunto kestää neljä päivää, ja täysistuntopäivät ovat maanantaista torstaihin. Täysistuntoon osallistuvat kaikkien jäsenmaiden edustajat.

Uutista on päivitetty useaan otteeseen päivän mittaan

 • Tämä tiedetään:
 • Ampuminen tapahtui tiistai-iltana noin kello kahdeksalta paikallista aikaa Ranskan Strasbourgissa lähellä joulutoria.
 •  Ampumisessa on kuollut ainakin kolme ihmistä ja 12 on haavoittunut.
 •  Poliisi on tunnistanut epäillyn tekijän. Hän on 29-vuotias mies, joka on syntynyt Strasbourgissa. Hän oli aseistautunut pistoolilla ja veitsellä.
 •  Viranomaisten mukaan Strasbourgin keskustassa rutiininomaisissa partiotehtävissä olleet sotilaat vaihtoivat laukauksia epäillyn kanssa ja haavoittivat häntä, mutta eivät onnistuneet estämään häntä pakenemasta.
 •  Turvallisuuspalvelut tiesivät epäillyn tekijän entuudestaan, ja hänen katsottiin olevan mahdollinen terroriuhka. Mies oli myös poliisille tuttu yhteensä aiemmista omaisuus- ja väkivaltarikoksista Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Hänellä oli 27 tuomiota rikosrekisterissään.
 •  Miehen asuntoon tehtiin kotietsintä ampumispäivän aamuna, koska häntä epäillään kesällä tapahtuneesta ryöstöstä ja tapon yrityksestä. Miestä ei tavoitettu kotoaan, mutta asunnosta löytyi kranaatti, pistooli ja neljä veistä.
 •  Tapausta tutkitaan terroristisena hyökkäyksenä. Tutkintaa hoitaa Ranskan terrorisminvastainen viranomainen.
 •  Suomen ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.
 • Tätä ei tiedetä:
 •  Epäillyn tekijän olinpaikka ei ole tiedossa.
 •  Tekijän mahdollisista motiiveista ei ole kerrottu. Silminnäkijät kuulivat hänen huutavan ”Jumala on suurin” arabiaksi.
 •  Vielä ei tiedetä, miksi poliisi ei onnistunut ottamaan epäiltyä kiinni.