Sotesta roihahti hallituskriisi

Sote

Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat ajautuneet umpikujaan kiistelyssään sote-uudistuksesta.

Kokoomus pyysi pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) pari päivää lisäaikaa sote-uudistuksen käsittelylle, jotta sen puoluevaltuusto voi käsitellä sitä lauantaina. Sipilä antoi lisäaikaa perjantaiaamuun.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo, ettei puolue voi hyväksyä pääministeri Sipilän esitystä 18 sote-alueen mallista.

Satosen mukaan kokoomus haluaa silti jatkaa ratkaisun etsimistä ja pysyä hallituksessa.

– Tässä vaiheessa ei ollut edellytyksiä hyväksyä sitä esitystä, joka oli, mutta olemme edelleen valmiita hakemaan ratkaisua ja toivomme sen löytyvän, Satonen sanoi.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb korosti puolueensa halua pysyä hallituksessa.

Stubbin mukaan asia on hallituskysymys, jos kokonaisratkaisusta ei löydy kompromissia.

– Jos ja kun tämä on hallituskysymys, kuten pääministeri on meidän ryhmälle esittänyt, niin meillä hallituksesta lähdöstä ja siellä pysymisestä päättää meidän valtuusto, ja se kokoontuu lauantaina, Stubb sanoi eduskunnassa.

Kokoomus on ajanut suurempien sote-alueiden mallia vedoten muun muassa asiantuntijanäkemyksiin uudistuksen tavoitteiden täyttymisestä.

Sipilä kävi esittelemässä viimeisintä sote-esitystään perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmille iltapäivällä.

Kokoomuksen ryhmässä Sipilä viipyi tunnin verran. Hän oli poistuessaan niukkasanainen ja totesi vain, että käytiin asiallinen keskustelu.

Alun perin hallituksen oli määrä tänä iltana esitellä ratkaisunsa sote-alueista.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen isoin riita koskee yhä sote-alueiden määrää.

Hallituslähde kertoo STT:lle, että riita kilpistyy yhä alueiden määrään, vaikka sekä kokoomus että keskusta ovat molemmat tulleet neuvotteluissa toisiaan vastaan.

Hallituslähde kuvaa tilannetta vakavaksi, sillä päätöksiä on saatava syntymään tänään.

– Tilanne on sillä tavalla vaikea, että kyseessä on vaalikauden vaikein päätös. Jos sopua ei synny, se on kriisi, hallituslähde sanoo.

Helsingin Sanomien mukaan Sipilä yrittää ratkaista asian tekemällä kompromissiksi kutsutun esityksen, joka on luonteeltaan ”ota tai jätä”.

HS:n lähteiden mukaan Sipilä on sanonut olevansa valmis jopa hajottamaan hallituksen, jos kokoomus ei taivu 18 alueeseen.

Myös Ylen mukaan Sipilä olisi uhannut hajottaa hallituksen jos hänen esitystään ei hyväksytä.

Helsingin Sanomien uutinen

Ylen uutinen