Soteksi meni taas – EU-vaalitenteissä ei meinata päästä irti hallitusneuvotteluista

Eurovaalit

Sunnuntain vaalipäivän lähetessä suurimpien puolueiden puheenjohtajat ovat kokoontuneet jo lukuisiin vaalitentteihin. Torstai-iltana Ylen vaalitentissä keskityttiin aluksi tiiviisti kotimaan asioihin, kun kahdeksan puheenjohtajaa pääsi kertomaan arvioitaan hallitusneuvotteluiden sote-hallintosovusta.

Nyt näyttää siltä, että keskustan hellimää 18 maakunnan mallia edistetään myös seuraavassa hallituksessa.

Neuvottelujen vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aiemmin päivällä, että sote-uudistusta on tarkoitus lähteä rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan varaan.

Ylen tentissä Rinne sanoi, että keskeinen ero aiempaan on se, että palvelut pääosin järjestää ja tuottaa julkinen toimija.

Keskustan puheenjohtaja ja hallituksensa soten kaatumisen takia eroon johtanut Juha Sipilä ei vastannut suoraan, kun häneltä kysyttiin tyytyväisyydestä maakuntien paluuseen. Hän korosti neuvottelujen olevan edelleen kesken.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan hallitusneuvotteluissa käsitellyn mallin suurin ero aiempaan on se, että yksityistäminen on jätetty kokonaan sivuun.

– Se meni kokoomuksen kanssa oppositioon.

Oppositioon näillä näkymin suuntaavan perussuomalaisten Jussi Halla-aho pääsi kehumaan ennustajankykyjään.

– Ennustin (hallitusneuvottelujen alkaessa), että keskusta saa 18 maakuntaa ja pari siltarumpua.

Tentin aluksi puheenjohtajilta vaadittiin kannanottoja Ylen uutiseen, jonka mukaan Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin Isis-leirillä on 44 suomalaista, 11 naista ja heidän 33 lastaan.

Rinteen mukaan Suomen kansalainen on oikeutettu palaamaan riippumatta siitä, mitä ulkomailla on tapahtunut.

– Tarvitaan jonkinnäköinen kansainvälinen tuomioistuin, jota Ruotsi muun muassa on esittänyt. Selvitetään ihmisten taustoja ja se, onko syyllistytty rikokseen.

Kansainvälisen tuomioistuimen tarpeesta vallitsi puheenjohtajien keskuudessa jonkinlainen konsensus, mutta esimerkiksi Sipilä, Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo kiirehtivät toteamaan, että aikuisille lähtö Syyriaan on ollut oma valinta eikä heitä toivoteta avosylin takaisin. Lapsille riitti myötätuntoa.

Halla-ahon mukaan minkään oikeuslaitoksen tulee olemaan hyvin vaikeaa näyttää toteen mahdollisia rikoksia.