Skotlannissa kuoli lammas 20 vuotta sitten – kuuluisalla eläimellä myös Suomi-yhteys
Maailman kuuluisin lammas, Dolly, kuoli päivälleen 20 vuotta sitten, 14. helmikuuta 2003.
Dolly oli tieteen riemuvoitto. Se oli maailman ensimmäinen kloonattu nisäkäs. Kloonattu eläin oli siis täysi kopio toisesta lampaasta.
Nisäkkäiden kloonaus onnistuu tumansiirtotekniikalla, jossa hedelmöittyneestä munasolusta poistetaan tuma, ja tämä korvataan toiselle yksilölle kuuluvan solun tumalla. Tämän jälkeen solu alkaa lukea ja toteuttaa uusia perintötekijöitään, jos prosessi onnistuu.
Tumassa ovat solun perintötekijät.
Vuonna 1996 kloonatusta lampaasta kerrottiin maailmalle helmikuussa 1997 skotlantilaisessa Roslin-instituutissa. Dolly oli jo puolen vuoden ikäinen, ja ilmeisen elinvoimainen.
Tapaus herätti hämmästystä. Edinburghin yliopiston tutkijat olivat onnistuneet jossakin, mitä pidettiin mahdottomana.
Edelleenkään kloonaamista ei pidetä helppona, mutta nisäkkäitä on kloonattu jo useita. Lajikirjossa on esimerkiksi sikoja, lehmiä, koiria ja apinoita.
Nimensä Dolly sai yhdysvaltalaisen kantrilaulaja Dolly Partonin mukaan.
Yhdistyneessä kuningaskunnassa eläneellä Dollylla oli yhteys myös Suomeen. Se oli Finn-Dorset -rotua, joka on suomenlampaan ja englantilaisen dorset-lampaan risteytys.
Dollysta tuli myös äiti. Uuhi karitsoi kolmeen otteeseen ja jälkikasvua kertyi kuuden karitsan verran.
Maailman ensimmäisen kloonatun lampaan elämä ei kestänyt lampaan keskimääräisen luonnollisen eliniän vertaa. Lammas voi elää 10–12 vuotta, ennätyslammas eli 23 vuotta.
Dolly sai vuoden 2001 lopulla niveltulehduksen, mikä vaikeutti lampaan liikkumista. Saatuaan keuhkotulehduksen Dolly piti alkuvuodesta 2003 lopettaa niveltulehduksenkin yhä kiusatessa.
Dolly täytettiin, ja se on kaiken kansan nähtävillä Skotlannin kansallismuseossa Edinburghissa.