Sipilä vastaa Rinteen syytöksiin kolmikannan väheksymisestä: "Yhdelläkään osapuolella ei voi olla veto-oikeutta työmarkkina-asioissa"

SDP:n Antti Rinteen mielestä hallitus ajaa irtisanomissuojan heikentämistä yksipuolisesti ottamatta huomioon ammattiyhdistysliikkeen näkemyksiä.
Työmarkkinat

Kolmikantainen sopiminen työmarkkina-asioissa pitää ymmärtää niin, ettei yhdelläkään osapuolella ole veto-oikeutta, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuittaa oppositiojohtaja Antti Rinteelle (sd.).

Sipilä viittasi ammattijärjestöjen käynnistämiin toimiin, joilla vastustetaan hallituksen työelämäuudistuksia.

Erityisesti hallituksen kaavailema irtisanomissuojan madaltaminen alle 20 hengen yrityksissä keskustelutti eduskunnan budjettiväittelyssä.

Rinne syytti hallitusta sopimusyhteiskunnan periaatteiden hylkäämisestä työmarkkinalainsäädännössä.

Rinne katsoi jo viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että hallituksen ei tulisi puuttua työelämää koskevan lainsäädännön valmisteluun.

Hän tiivisti sanomansa toteamalla ”suutari pysyköön lestissään”.

Oppositiojohtaja joutui lausunnostaan erityisesti Ben Zyskowiczin (kok.) hampaisiin.

Kokoomuskonkari tivasi oppositiojohtajalta, kuuluuko työmarkkinalainsäädäntö tämän mielestä todellakin vain työntekijä- ja työnantajajärjestöille.

Rinne näkee, että hallitus vie irtisanomissuojan heikentämistä läpi yksipuolisesti ottamatta huomioon ammattiyhdistysliikkeen näkemyksiä.

Hallituksen esitys onkin saanut osakseen runsaasti kritiikkiä ay-leiristä.

Hallituksen mukaan uudistus kuitenkin parantaisi työllisyyttä.

Sipilän mukaan suomalaisesta sopimusyhteiskunnan periaatteesta on pidettävä kiinni, mutta välttämättömiä työmarkkinauudistuksia ei voi jättää tekemättä.

– Luulen, että aika harva pääministeri on käyttänyt yhtä paljon aikaa keskusteluihin työmarkkinajärjestöjen kanssa. Keskusteluyhteys on jatkuva, Sipilä luonnehti.