Sipilä: Suomen euromääräiset maksut EU:lle nousevat automaattisesti – "EU:n budjetin laatiminen on eräänlainen maratoni"

EU-budjetti

Suomen euromääräiset maksut EU:lle kohoavat automaattisesti, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.) blogissaan. Tämä johtuu siitä, että Suomen bruttokansantuote on noussut voimakkaasti. Maksut EU:lle määräytyvät tiettynä prosenttiosuutena jäsenmaiden bruttokansantuotteesta.

– EU:n budjetin laatiminen on pitkä neuvotteluprosessi, eräänlainen maratoni. Alkuvaiheissa määritellään budjetin kokonaistaso ja sitten siirrytään vääntämään rahanjaon kriteereistä, Sipilä kirjoittaa.

– Kansallisesti kiinnostava lopputulos on selvillä kuitenkin vasta maaliviivan jälkeen; se paljonko maksamme ja paljonko saamme EU:sta rahaa. Vielä tätä ei tiedetä. 

EU-komissio antaa ensi keskiviikkona esityksensä budjettikokonaisuudeksi seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi. Britannian EU-eron vuoksi jäsenmaiden maksuosuudet saattavat nousta nykyisestä yhdestä prosentista.

Sipilän mielestä EU:n moniosainen budjetti kaipaa byrokratian purkua.

– Normin purusta meillä Suomessa on hyviä kokemuksia, toivottavasti saisimme laajennettua tätä urakkaa myös EU:n käytäntöihin, Sipilä kertoo.

– Päätavoitteemme neuvotteluihin on selvä: haluamme maksimoida EU:sta Suomelle palautuvat varat samalla kun haluamme pitää nettomaksumme kohtuullisena.