Selvitys: Perustoimeentulon siirto Kelaan laskenut hakukynnystä, mutta tuonut myös ongelmia – Kunnat joutuvat parsimaan kiireestä johtuvia virheitä
Perustoimeentulon siirto Kelaan viime vuoden alussa on laskenut kynnystä hakea toimeentulotukea.
Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten selvityksen mukaan siirto on myös parantanut kansalaisten yhdenvertaisuutta.
Sosiaalibarometri tehtiin sote-johtajille, sosiaalityöntekijöille sekä Kelan johtajille ja toimihenkilöille.
Ennakkotulosten mukaan perustoimeentulotukea saa nyt useampi siihen oikeutettu ja asiakkaiden sähköiset palvelut ovat parantuneet.
Kaikkien vastaajaryhmien enemmistö pitää siirtoa oikeana ratkaisuna, mutta ongelmia ilmenee edelleen.
Kelan ja kuntien tiedonkulku on puutteellista, minkä koetaan johtavan asiakkaiden pompottamiseen viranomaisten välillä.
– Viranomaisten epäselvyydet ohjeistuksista ja toistensa vastuualueista eivät saa johtaa asiakkaiden pompotteluun. Tiedonkulun ongelmat on ratkaistava tarvittaessa lakimuutoksella, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas toteaa tiedotteessa.
Vastaajien mukaan sosiaalityön osaaminen Kelassa ei ole riittävää, ja sosiaalityön tarpeessa olevat jäävät aiempaa useammin ilman tukea.
Lisäksi osa vastaajista katsoi, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanne on heikentynyt, koska heillä ei ole pääsyä sähköisiin palveluihin.
– Uudistuksessa luotiin tasavertainen ja yhdenmukainen malli kaikille asiakkaille. Kunnissa vapautettiin näin resursseja varsinaiseen sosiaalityöhön. Haluamme kehittää yhteistyötä niin, että voimme huomioida asiakkaiden yksilölliset tarpeet paremmin jo Kelassa, kommentoi Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma tilannetta.
Kunnissa koetaan, että Kelan tekemien virheiden korjaaminen vie paljon aikaa.
Kelan toimihenkilöiden mukaan asiakkaat saavat päätökset nopeammin, mutta kiire johtaa virheisiin.
Työskentelyilmapiiriä heikentää myös, että enemmistö sosiaali- ja terveysjohtajista sekä sosiaalityöntekijöistä kokee Kelan tekemien virheiden korjaamisen työllistävän paljon kunnissa.
Toimihenkilöiden tulisi tavoitteen mukaan tehdä päivittäin 15–20 toimeentulotukipäätöstä.