Sattuu sitä lainsäätäjällekin – Hilkka Kemppi haki äitiyspakkausta ja -vapaata liian myöhään, koska ei tiennyt Kelan aikatauluista
Byrokratia saattaa yllättää myös lainsäätäjän. Sen sai kokea esikoistaan odottava ensimmäisen kauden kansanedustaja Hilkka Kemppi, 32.
Kemppi alkoi hakea Kelalta äitiyspakkausta ja -vapaata joulukuun puolivälissä ja huomasi, että hän olikin hommassa pari viikkoa myöhässä.
Kelan sivuilla nimittäin luki, että hakemukset täytyy laittaa viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Helmikuun alussa koittavaan h-hetkeen oli tuolloin enää puolitoista kuukautta aikaa.
– Se oli aikamoinen yllätys. Asia ei ollut tullut puheeksi missään, Kemppi kertoo.
Kemppi joutui perustelemaan lomakkeessa, miksi äitiysavustusta ja -vapaata vaille jääminen olisi kohtuutonta.
– Kirjoitin, että odotan ensimmäistä lastani, eikä kotonani ole vielä mitään vauvatarvikkeita. Kerroin, ettei hakemusten aikaraja yksinkertaisesti ollut tiedossani.
Kemppi toivookin, että asia otettaisiin puheeksi neuvolassa. Hän uskoo, että niin olisi ehkä tapahtunutkin ilman korona-aikaa, jolloin neuvolan terveydenhoitajat vaihtuivat usein.
Kansanedustajaa aikataulukömmähdys tosin jo huvittaa, sillä kaikki meni lopulta hyvin. Äitiyspakkauskin saapui nopeasti, Kemppi sai hakea sen postista joulun välipäivinä.
Kemppi sanoo haltioituneensa äitiyspakkauksen tuotteista yhdessä miehensä kanssa.
– Tuotteet ja vaatteet ovat laadukkaita, moderneja ja kauniita, hän kehuu.
Kempin mielestä äitiyspakkauksella on tuleville vanhemmille myös tärkeä symbolinen merkitys. Pakkauksen sisällöstä riittää puhetta tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Äitiyspakkaus on Kempin mielestä suorastaan sukupolvikokemus, sillä kuosit ja tuotteet ovat vahvasti ajassa kiinni.
Kemppi tosin myöntää, että nimi äitiyspakkaus häiritsee häntä, koska se ei huomioi lapsen isää.
– Avasimme pakkauksen yhdessä puolisoni kanssa ja hän oli siitä yhtä lailla innoissaan. Pakkauksen nimessä pitäisi huomioida myös isät, ja pakkaus voisi sisältää myös isille suunnattuja tuotteita, hän sanoo.
Kolme vuotta sitten Kela tekikin kyselyn äitiyspakkauksen nimestä, mutta lähes 60 prosenttia vastaajista halusi pitää sen ennallaan. Silloinen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) katsoi, että tulosten perusteella nimeä ei ole tarpeen muuttaa.
Kansanedustajan kohdalla äitiysraha ei mene ihan tavallisen kaavan mukaan.
Päiväraha maksetaan eduskunnalle, kun eduskunta maksaa kansanedustajalle palkkiota poissaoloajalta. Kansanedustajan työskentelypäiviltä päiväraha maksetaan miniminä.
– Ilmoitin, että teen töitä joinakin päivinä, ja Kela maksaa eduskuntaan äitiysvapaasta, Kemppi selvittää.
Kemppi sanoo pitävänsä hienona uutisena sitä, että syntyvyys kääntyi viime vuonna pitkästä aikaa lievään nousuun.
Ennakkoarvion mukaan kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna 1,37 lasta naista kohti, kun vuonna 2019 se oli 1,35 lasta.
– Se on huikea uutinen, tämän vuoden paras, ehdottomasti.
Kemppi on huomannut vauvabuumin myös ystäväpiirissään.
– Lähes kaikilla ystävilläni on nyt vauva. Kolmenkympin rajapyykki on ylittynyt, ja on alettu miettiä, että jos haluaa perheen niin siihen täytyy panostaa.
– Korona-aika on myös muuttanut ajatuksia, perheaikaa ja lapsia arvostetaan eri tavalla. Ehkä haaveilu matkustamisesta on monella vaihtunut haaveeseen perheen perustamisesta, Kemppi pohtii.
Vauvoja on syntynyt hyvään tahtiin myös kansanedustajille.
Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kutsui tällä vaalikaudella äideiksi ja isiksi tulleet kansanedustajat vauvakahveille lasten oikeuksien viikon kunniaksi marraskuussa. Perheenlisäystä saaneita edustajia on 14.
Kempin laskettu aika on tulevana torstaina, ja vointiaan hän kuvailee hyväksi. Äitiysvapaata Kemppi pitää ensi alkuun toukokuulle saakka. Sen tarkemmin hän ei ole vielä asiaa suunnitellut.
– Katsomme rauhassa, miten synnytys menee, miten vauva ja me voimme, ja sen mukaan rytmitämme kevättä. Tarkoitus jakaa perhevapaita myös puolison kanssa, Kemppi kertoo.
Kansaedustaja Kemppi kertoo raskautensa loppumetrien vaiheista myös Suomenmaan blogissaan.