Saksa: Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä – Saksan hallitus vaatii Venäjältä välitöntä selvitystä asiasta

Ulkomaat

Saksan viranomaiset pitävät vahvistettuna, että venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä.

–  On järkyttävää, että Aleksei Navalnyi on joutunut kemiallisella hermomyrkyllä tehdyn hyökkäyksen uhriksi Venäjällä, sanoi hallituksen edustaja Steffen Seibert lausunnossaan.

Saksan hallitus tuomitsee myrkytyksen voimakkaasti ja vaatii Venäjältä välitöntä selvitystä siitä, miten näin on voinut käydä. Liittokansleri Angela Merkel on jo tavannut hallituksen ministereitä keskustellakseen seuraavista toimista.

Kremlin mukaan sille ei ole tullut tietoa Navalnyin myrkytyksen vahvistumisesta, kertoo uutistoimisto Tass.

Navalnyi joutui myrkytetyksi Siperiassa sijaitsevassa Tomskin kaupungissa. Hän lähti kaupungista lentokoneella, joka joutui tekemään hätälaskun Omskin kaupunkiin, kun Navalnyi alkoi voida koneessa erittäin pahoin.

Tällä hetkellä oppositiojohtaja on hoidettavana berliiniläisessä sairaalassa, minne hänet tuotiin ambulanssilennolla. Sairaala kertoi viime viikolla, että hänen tilansa on vakaa. Oppositiojohtajaa on pidetty keinotekoisessa koomassa.

Novitshok-ryhmän hermomyrkky on tuttu muun muassa venäläisen kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytystapauksesta keväällä 2018. Britannian mukaan myrkkyä on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Venäjä ei ole myöntänyt kehittäneensä Novitshok-ryhmän hermomyrkkyjä, mutta länteen loikanneet neuvostoliittolaiset tiedemiehet kertoivat aineista kirjassaan.

Vain tippa eli 10 milligrammaa hermomyrkkyä ihmisen iholla tai hengitysteissä riittää tappamaan. Myrkky vaikuttaa nopeasti aiheuttaen ensin pupillien muuttumisen nuppineulan pään kokoisiksi, minkä jälkeen ihminen alkaa kuolata ja kouristella ja hänen hengityksensä lamaantuu.

Hermomyrkkyä saaneita voidaan pitää elossa vastalääkkeen avulla kunnes myrkky poistuu kehosta. Vaikka myrkytyksen uhri jäisi henkiin, hänelle jää todennäköisesti elinikäisiä hermostollisia oireita.