Saarikko MT:ssa: Aluevaaleissa tavoitteena on, että hyvinvointialueiden enemmistöstä tulisi keskustajohtoisia

Aluevaalit

Äänestäjien käyttäytyminen aluevaaleissa on kaikille suuri arvoitus, keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko myöntää Maaseudun Tulevaisuuden (MT) haastattelussa.

– Tämä on logiikaltaan täysin erilainen kuin mitkään muut vaalit. Tavoittelemme, että mahdollisimman moni alue olisi keskustajohtoinen.

Saarikko suostuu tarkentamaan MT:lle, että enemmistö 21 hyvinvointialueesta olisi hyvä tulos. Tämä tarkoittaisi siis 10–11:tä maakuntaa.

Saarikko korostaa, että ensimmäisessä aluevaalissa puolueiden valtasuhteilla on erityinen merkitys.

– Laki on raami ja sisällön luovat päättäjät. Jos esimerkiksi kaksi vierekkäistä kuntaa on toteuttanut omaishoitoa hieman eri tavoin, on oikein, että uusi syntyvä alue ottaa paremman käytännön omakseen.

Saarikon mukaan keskustan valtuutettujen agenda koko maassa on se, että palveluja ei keskitetä.

Saarikko kertoo olevansa tyytyväinen, että kokoomus on luopunut haluistaan kaataa sote-uudistus ja puolue osallistuu sen kehittämiseen. Saarikkokaan ei koe, että sote on nyt valmis.

– Lähivuosina varmasti huomataan asioita, joita pitää muokata. Eihän peruskoulua tai vaikkapa kansanterveyslakiakaan tehty kerralla valmiiksi.

Saarikko on itse ehdolla Varsinais-Suomessa.

– Oman hyvinvointialueen synnyttäminen vaatii paljon, ja tahdon siinä antaa oman panokseni.

Saarikko kertoo pitävänsä hieman kummallisena pohdintaa siitä, riittääkö kansanedustajien saatikka ministerin aika luottamustoimeen hyvinvointialueilla.

– Jokaisen elämä täyttyy kiireistä ja velvollisuuksista. Ehdokaslistoilta löytyy kolmivuorotyötä tekeviä yksinhuoltajia ja pienyrityksen toimitusjohtajia, joiden työaika on 24/7. Arvostan kaikkia, jotka antavat aikansa kansanvallan käyttöön enkä rajaisi sitä keneltäkään pois.