Saarikko ja Kulmuni kohtasivat sopuisasti A-studiossa – molemmat peräävät budjettiriihestä työllisyystoimia

Puheenjohtajakisa

Keskustan puheenjohtajuutta tavoittelevat Annika Saarikko ja Katri Kulmuni kohtasivat puhenjohtajakisan ensimmäisessä yhteisessä tv-tentissään maanantai-illan A-studiossa.

Eroja parivaljakosta oli haastava löytää, koska molemmat välttelivät keskustelussa toistensa haastamista.

Saarikko sanoi haluavansa kuroa umpeen railoa keskustan toimijoiden ja muiden suomalaisten välillä. Hänen mukaansa ihmisten mielikuva keskustasta on liian kaukana siitä, miten keskustalaiset itse puolueensa näkevät.

– Meillä on hieno ajankohtainen poliittinen aate ja arvomaailma, mutta se ei vastaa sitä kuvaa, mikä suomalaisilla meistä on, hän totesi.

Kulmuni sanoi tunnistavansa ihmisten huolen keskustan tietynlaisesta elitistymisestä. Hänestä on huolestuttavaa, jos ihmiset kokevat, ettei heistä välitetä.

Kulmuni toivoi keskustan olevan voima, joka korjaa ihmisten näköalattomuutta ja tarjoaa heille tulevaisuudenkuvia.

– Voimme saada pientä eläkettä korkeammaksi, tehdä panostuksia pienyrittäjyyteen ja perheille, hän totesi.

Kulmuni korosti keskustelussa erityisesti alueellista ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Hän korosti linjansa olevan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja edistyksen linja.

– Meidän pitää arvostaa jokaista suomalaista, mistä tahansa hän tuleekin ja millainen tahansa hänen elämäntapansa on. Keskustan tehtävä on saada maasta yhtenäinen, Kulmuni totesi.

Saarikon mukaan koronakriisin aikana ihmisten arvomaailmassa on tapahtunut muutoksia, jotka vastaavat hyvin niitä teemoja, joista keskusta on perinteisesti puhunut.

– Omavaraisuus, lähimmäisenvastuu, koko Suomi, luontosuhde. Me kaikki olemme miettineet näitä asioita kevään aikana, Saarikko luetteli.

Hän uskoo keskustan nousevan näihin teemoihin keskittymällä.

– Sitä kautta muodostuu Suomi, jossa kaikki ovat mukana.

Kysymykseen siitä, olisiko toinen toistaan parempi puheenjohtaja, kumpikaan ei halunnut ottaa kantaa.

Saarikko katsoi puheenjohtajakisassa olevan kyse ennen kaikkea johtamisesta ja puolueen itseluottamuksen palautuksesta.

– En olisi tässä kisassa, ellei minulla ole annettavaa. En pelkää häviämistä, enkä myöskään voittamista, Saarikko totesi.

– Joukkoja johdetaan kansan keskeltä ja näytetään suuntaa eteenpäin. Keskustalta on jäänyt vuosien ajan läksyt tekemättä, Kulmuni summasi.

Molemmat puheenjohtajaehdokkaat näkevät, että hallituksen on päätettävä työllisyystoimista syyskuun budjettiriihessä.

– Me emme voi juosta työllisyystoimia karkuun, Kulmuni summasi.

– Viime hallituskaudella tehtiin ratkaisuja, jotka loivat taloudellista pohjaa koronakriisin hoitamiseen tänä keväänä. Niiden vuoksi isku on ollut hiukan pehmeämpi, mutta silti raadollinen, Saarikko huomautti.

Hän painotti, että mitään työllisyystoimia ei voi tässä vaiheessa rajata pois, vaan kaikkien on oltava syksyllä pöydällä.

Ehdokkaiden välisiä eroja keskustelussa etsittiin heidän aikaisemmista maahanmuuttolinjauksistaan.

Kulmuni korosti, ettei maahanmuuton suhteen pidä olla sinisilmäinen, vaan Suomen täytyy olla turvapaikkapolitiikassa yhdessä pohjoismaisessa rintamassa. Jos Ruotsi ja Tanska kiristävät maahanmuuttolinjauksiaan, on Suomen tehtävä samoin, Kulmuni katsoi.

Saarikon mukaan Suomen tehtävä hyvinvoivana kansakuntana on auttaa heitä, jotka tarvitsevat eniten apua.

– Minusta Suomi on maa, joka auttaa heikoimmassa asemassa olevia, mutta totta kai turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö pitää estää, hän linjasi.